Idućih šest godina Hrvatska i Španjolska surađivat će na projektu istraživanju podmorja i zaštiti podvodne kulturne baštine.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (javna institucija iz Hrvatske) i španjolsko ministarstvo kulture potpisali su “memorandum o suradnji” u zgradi španjolskog ministarstva u Madridu.

“Suradnja između država je ključna kako bi se pristupilo podvodnim nalazištima adekvatnom metodologijom”, priopćilo je španjolsko ministarstvo. “Ovim memorandumom Španjolska i Hrvatska iskazuju predanost u identifikaciji, zaštiti, upravljanju, očuvanju i promociji kulturnih podvodnih nalazišta, smatrajući tu baštinu važnom za čitavo čovječanstvo”.

Ova bilateralna suradnja trebala bi se produbiti i u drugim projektima pa je Španjolska predložila Hrvatskoj da potpišu međunarodni akt o promicanju suradnje u području podvodne kulturne baštine, nakon čega je hrvatsko Ministarstvo kulture prepustilo potpisivanje sporazuma centru za arheologiju iz Zadra.

Podvodni arheolozi te hrvatske i španjolske ustanove sudjelovali su prošle godine u širem međunarodnom timu koji je otkrio olupine brodova na dnu između Italije i Tunisa koje se trenutno analiziraju. Rezultati istraživanja predstavljeni su prošli mjesec u Parizu u sjedištu UNESCO-a, agencije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu.

“Očekuje se da potpisnici, u okviru svojih financijskih sredstava, osiguraju punu suradnju i angažman u više područja kao što su provođenje zajedničkih programa obrazovanja, istraživanja i izgradnje kapaciteta, razmjena stručnih znanja i publikacija, organiziranja simpozija, konferencija, kratkih tečajeva i sastanaka na polju istraživanja podvodne kulturne baštine”, priopćio je Međunarodni centar iz Zadra čiji je ravnatelj Mladen Pešić potpisao sporazum u Madridu.

Hrvatska i Španjolska potpisnice su UNESCO-ove Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine usvojene još 2001. godine.