Jedno od međunarodnih tijela koja upravljaju natjecanjima u ronjenju na dah proglasilo je dvojicu hrvatskih sportaša krivim zbog etičkih razloga.

Vitomir Maričić i Petar Klovar prošle su se godine našli u središtu dopinškog skandala na natjecanju Vertical Blue koje je pod ingerencijom AIDA-e. Naime, oni su po dolasku na Bahame gdje se natjecanje održava u svojoj prtljazi imali zabranjene supstance (prema pravilima natjecanja). Suočili su se s trenutnom zabranom sudjelovanja na natjecanju (AIDA), a kasnije ih je privremeno suspendirao i CMAS sa svojih natjecanja.

Obojica hrvatskih ronilaca na dah branila su se tvrdnjom da nisu bili pod utjecajem zabranjenih supstanci, ali je CMAS ovoga tjedna objavio da je disciplinska komisija “proglasila dvojicu sportaša krivima za kršenje etičkog kodeksa CMAS-a jer je otkriveno da posjeduju supstance koje mogu poboljšati performanse sportaša mijenjajući tako ishod natjecanja te istovremeno uzrokujući štetu zdravlju ronilaca.”

CMAS je kaznio Maričića i Klovara s 5.000 eura i suspendirao ih na šest mjeseci (period koji je već prošao tijekom privremene suspenzije). Ova odluka CMAS-a kritizirana je na društvenim mrežama kao preblaga i u pogledu novčanog iznosa i u pogledu trajanja suspenzije.