Nestanak Amelije Earhart i njezinog aviona jedna je od najvećih misterija zrakoplovne povijesti.

Drugog srpnja 1937. godine Amelija Earhart u svom avionu tipa Lockheed 10-E Electra nestala je iznad Tihog Oceana dok je pokušavala postati prva žena koja je obletjela svijet. Nakon dvije godine potrage proglašena je mrtvom, a sve potrage za ostacima njezinog aviona do sada nisu dale nikakve rezultate.

No, ovih dana bivši je pilot američkih zračnih snaga izjavio da je možda locirao izgubljeni avion Amelije Earhart. Tony Romeo vjeruje da bi slike sonara mogle biti odraz olupine aviona Amelije Erhart. Suvremeni istraživač oceana tvrdi da je vjerojatno riješio jednu od najvećih misterija modernog zrakoplovstva te da se olupinu zrakoplova kojim je upravljala Amelija Earhart nalazi na dnu središnjeg Pacifika na dubini od gotovo pet kilometara.

Romeo je inače investitor u nekretnine iz Južne Karoline koji je prodao svoju tvrtku kako bi financirao potragu za olupinom ovog aviona, a slike sonara objavio je i na Instagramu. Kako su snimke doista mutne na osnovu njih nemoguće je sa sigurnošću potvrditi da se radi o avionu Amelije Erhart, a Tony Romeo sprema se na novu ekspediciju u kojoj će pokušati dobiti bolje slike.