Nakon što su hrvatskim freediverima na ovogodišnjem prestižnom natjecanju u dubinskom ronjenju na dah na Bahamima u prtljazi pronađeni lijekovi za poboljšanje performansi pa su suspendirani sa svih Vertical Blue natjecanja (AIDA), sada je i CMAS privremeno suspendirao ove hrvatske freedivere.

Naime, kako smo već izvijestili, Vitomir Maričić i Petar Klovar su po dolasku na Bahame na natjecanje Vertical Blue u svojoj prtljazi imali lijekove za poboljšanje performansi (PED), a organizatori su im odmah zabranili sudjelovanje na svim Vertical Blue natjecanjima.

No, ova afera s dopingom u natjecateljskom ronjenju na dah ni izdaleka nije gotova. Maričić i Klovar tvrde da im smještaju, ali sada je ih je i CMAS suspendirao pa do završetka istrage i sastanka Upravnog odbora CMAS-a 23. rujna 2023. neće moći sudjelovati ni na kakvim natjecanjima koje organizira ova organizacija.

Maričić i Klovar negiraju uzimanje zabranjenih supstanci na društvenim mrežama, ali CMAS je pokrenuo i disciplinski postupak protiv njih zbog kršenja etičkog kodeksa CMAS-a.