Zaronite u Zagrebu i pomozite Slavoniji

105

Projekt “Pogled u plavo” već tradicionalno četvrti put dolazi na Trg bana Josipa Jelačića.

Nakon uspješne prošlogodišnje promocije projekta “Pogled u plavo – promocija Hrvatske kroz ronjenje” po gradovima diljem lijepe naše te po drugi puta uspješno organiziranog obaranja Guinnessovog rekorda u ronjenju na dah zagrebačkog ronioca i ambasadora ovog projekta Gorana Čolaka, projekt “Pogled u plavo” nastavlja promovirati ljepote hrvatskog podmorja, ronjenje i ronilačke lokacije, sport kao preduvjet zdravog načina života i ekologiju pa sa svojim bazenom već tradicionalno po četvrti put dolazi na Trg bana Josipa Jelačića. Tako će ovoga 13. i 14. rujna svi oni koji do sada još nisu imali prilike upoznati čari ronjenja s ronilačkom opremom moći to učiniti u središtu Zagreba.
Za sigurnost građana brinut će instruktori ronilačkog kluba Geronimo iz Zagreba, a za potpuni doživljaj na unutarnjim stranicama bazena promjera 10 metara bit će instalirana izložba fotografija iz hrvatskog podmorja fotografa i člana ronilačkog kluba HRVI Nemo Adriatic Marjana Radovića.

Posebnost ovogodišnje promocije je naglasak na humanitarni dio projekta koji je i prošle godine ronioce “Pogleda u plavo” ispunio ponosom jer su prikupljenih 70.000,00 kuna donirali ustanovama i domovima koji brinu za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju. Ove godine, obzirom na katastrofu koja je zadesila Slavoniju, uz pomoć Algoritma i APMa organizirat će se prikupljanje knjiga za knjižnice, škole i vrtiće u poplavljenim područjima. Tako će “Pogled u plavo” svakog donosioca knjige nagraditi besplatnim probnim uronom (discovery) s kompletnom ronilačkom opremom na sebi, a Algoritam će za svaku donesenu knjigu donirati još jednu. Također će i svi ostali prilozi i prihodi projekta biti donirani potrebitima ove velike tragedije.
Ova akcija nije slučajnost, nego nastavak angažmana ronilaca koji su i članovi Specijalističkog ronilačkog tima Grada Zagreba, a za svoj izniman doprinos u spašavanju ljudi, životinja i imovine u potopljenoj Slavoniji odlikovani su Medaljom Grada Zagreba. Ronioci su to koji su nakon 25 dana provedenih u Gunji, Rajevom selu, Račinovcima, Otoku, Komletincima i Županji obećali da će pomagati i dalje. Posebnu pomoć obećali su osnovnoj školi Vladimir Nazor u Komletincima gdje su bili smješteni neko vrijeme i toplo primljeni od lokalnog stanovništva pa stoga 11. i 12. listopada “Pogled u plavo” odlazi u Komletince sa svim prikupljenim donacijama i knjigama. U prikupljanju sredstava za škole, vrtiće i knjižnice, uz građane koji dolaze na bazen i donose knjige, uključio se i Samsung Hrvatska kao generalni sponzor i mnogi drugi sponzori (Agram Smartson, Honda Marine – Fred Bobek d.o.o., Ruting d.o.o (Honda), Solgar, Vento-Navis) koji će građanima prikazati novitete iz svojih ponuda, a potporu je pružio i Grad Zagreb i Turistička zajednica Grada Zagreba. 

Za obilje zabave za sve građane koji se odazovu ovoj humanitarnoj akciji i dođu na Trga bana Jelačića (s knjigom u ruci) pobrinut će se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili akciji “Pogled u plavo”, čime nastavljaju pomagati poplavom ugroženim područjima u Slavoniji. Osim što je HDS ZAMP za pomoć već izdvojio 150.000 kuna iz troškova poslovanja, kreirana je i posebna “Playlista za Slavoniju” koja sada već broji preko 200 naslova, a kojom su se autori odrekli svojih autorskih naknada u korist žrtava poplave. Dodatnoj atraktivnosti pridonijet će i plivačice Hrvatskog akademskog kluba sinkroniziranog plivanja Mladost.

Projekt nastavlja i s edukativno-ekološkim radionicama na kojima će uz pomoć sponzora (C.I.O.S. Grupa iz Zagreba) nastaviti senzibilizirati građane o očuvanju okoliša i odlaganju otpada na za to predviđena mjesta.

Sva gostovanja “Pogleda u plavo” možete pratiti na stranicama medijskih pokrovitelja projekta (SCUBAlife i www.zagrebinfo.hr).