EuroCup 2014

21
foto: AIDA - EuroCup

U nedjelju je završen EuroCup 2014, AIDA-ino natjecanje u ronjenju na dah održano u grčkoj Kalamati. 

Ovogodišnja titula europskog pobjednika pripala je Dancu Stigu Prydsu, dok je Britanka Liv Philip bila najbolja u ženskoj konkurenciji. Zanimljivo je kako su drugo mjesto i u muškoj i u ženskoj konkurenciji podijeli po dvoje natjecatelja, odnosno natjecateljica. Naime, dok su Pryds i Philip osvojili po 258 i 161 bod, kod muškaraca su Britanac Michael Board i Španjolac Aleix Segura Vendrell osvojili po 180 bodova, odnosno kod žena su Britanka Georgina Miller i Dankinja Desiree Balfelt osvojile po 122 boda.
Podsjetimo, ukupni pobjednici se određuju tako da se zbrajaju pojedinačni najbolji rezultati ostvareni u tri discipline (ronjenje s konstantnim opterećenjem, ronjenje s konstantnim opterećenjem bez peraja i slobodno poniranje).
Usput, na natjecanju je oboreno nekoliko nacionalnih rekorda pa je tako Pryds oborio danske rekorde u slobodnom poniranju (91 metar) i ronjenju s konstantnim opterećenjem bez peraja (73 metra). Šveđanin Johan Hägg postavio je nacionalni rekord u ronjenju s konstantnim opterećenjem bez peraja zaronivši na 70 metara, dok je Švicarac Pascal Berger rekord svoje zemlje postavio u slobodnom poniranju dosegavši 83 metra. Irac Stephen Keenan u istoj je disciplini zaronio na 68 metara. 

+ posts