Pronađena olupina koja rješava povijesni misterij

23

Kanađani su pronašli jedan od dva potopljena broda iz legendarne ekspedicije Sir Johna Franklina. 

Podsjetimo, 1845. ekspedicija se netragom izgubila u bespućima Arktika, a sada su pronađeni ostaci palube i glavnog jarbola jednoga od dva Franklinova broda. Olupina je pronađena na oko 10 metara dubine u zaljevu Kraljice Maud, kod područna imena Nunavut oko 3000 kilometra udaljenoga od Toronta, kazao je John Geiger, glavni direktor Kraljevskog kanadskog geografskog društva koje je sudjelovalo u potrazi. “Ovo je jedan od dva najvažnija neotkrivena brodoloma na svijetu”, istaknuo je.
Još uvijek nije jasno je li pronađeno plovilo brod Erebus ili HMS Terror, rekao je kanadski premijer Stephen Harper, koji je i službeno objavio nalazak broda na konferenciji za medije održanoj u utorak u Ottawi. 

Potvrda autentičnosti nalaska bila je službena u nedjelju, zahvaljujući podacima dobivenim uz pomoć podvodnog ROV-a. “Ovo je uistinu povijesni trenutak za Kanadu. Franklinovi brodovi važan su dio kanadske povijesti uzevši u obzir da su njegove ekspedicije, prije gotovo 200 godina, udarile temelje suverenosti Kanade na području Arktika”, stoji u Harperovu priopćenju.
Ronioci su sada u fazi istraživanja olupine, a nastavit će se potraga za njegovim drugim brodom. Erebus i Terror bili su brodovi koje je Franklin poveo u ekspediciju potrage za sjeverozapadnim prolazom prema Aziji, a u njoj su sudjelovale 134 osobe. Prema poruci nađenoj 1859. od strane posade na otoku Kralja Williama, brodovi su krajem 1846. zapeli u ledu i tako ostali godinu i pol dana. U poruci je stajalo i kako je Franklin preminuo 11. lipnja 1847. U travnju iduće godine 105 preživjelih napustilo je brodove, ali nitko se nije uspio vratiti kući.

+ posts