Zaron na 308 metara u izvoru Font Estramar

468

Francuski speleoronilac Frédéric Swierczynski postavio je novi svjetski rekord zaronivši do dubine od 308 metara u izvor Font Estramar u istočnim Pirinejima u Francuskoj.

Prethodni službeni rekord zaronom na 283 metra dubine u speleološkom objektu postavio je Nuño Gomez u Boesmansgatu 1996. godine.

Swierczynski, 50-godišnji inženjer strojarstva iz Marseillea, instruktor je cave divinga, trimixa i rebreathera. Ronilac je od svoje 12. godine, a prvi samostalni trimix zaron napravio je na 120 metara dubine sa samo 18 godina. Njegova speleoronilačka karijera započela je u francuskoj regiji Lot 1994. godine, a nama je najpoznatiji po ronjenju u Crvenom jezeru kod Imotskog u Hrvatskoj. U svibnju 2019. postavio je svjetski rekord u ronjenju na najvišoj nadmorskoj visini zaronivši u jezeru Ojos del Salado u Argentini na 5870 metara nadmorske visine.

Inače, Font Estramar izvire iz podnožja male litice na rubu 200 metara visoke vapnenačke visoravni i ulijeva se u kraški hidrosustav jugoistočnog Corbièresa. Njegova boćata voda ima stalnu temperaturu od 17,8 stupnjeva Celzija. Sustav su istraživali mnogi ronioci uključujući Jacquesa Cousteaua, a tijekom prošlog desetljeća glavna otkrića napravio je francuski ronilac Xavier Méniscus koji je do 2019. dosegao dubinu od 286 metara te udaljenost 1020 metara od ulaza.

Ono što je zastrašujuće je podatak da je najmanje osam ronilaca smrtno stradalo istražujući ovaj špiljski sustav, a Frédéric Swierczynski opisuje ga kao “labirint labirinata”!