Nakon sedam mjeseci priprema i desetak dana intenzivnog rada na postavljanju žičare, izradi pontona i spuštanju nekoliko tona teške opreme, u subotu 06. svibnja prvi put u povijesti ljudska noga dotakla je dno Crvenog jezera kod Imotskog.

Tijek priprema i sam zaron pratio je ronilački portal Gorgonija.com, a fotografije su ustupili Florian Launette, Frederic Swierczynski i Luka Kolovrat.

Crveno jezero

Zaron na dno Crvenog jezera izveo je francuski speleoronilac Frederic Swierczynski došavši do dubine od 245 metara. S obzirom na to da je ove godine vodostaj jezera izuzetno nizak, dubina je manja od očekivane za nekih 30-tak metara pa je i sam zaron bio kraći od očekivanog i ukupno je trajao nešto više od tri sata. Do 120 metara dubine Frederica su pratili Petra Kovač Konrad i Peter Slokan, a na dekompresiji društvu su mu pravili Jenny Barnjak i Ante Kukavica Fedor. Frederic je odmah po izronu podijelio svoje prve dojmove: “Jezero je mutno prvih dvadesetak metara, kasnije je jako bistro. Volio bih da je bilo dublje četrdesetak metara, ali i ovako smo prezadovoljni. Mislim da je cijela ekipa bila fantastična, tridesetak ljudi je odradilo vrhunski posao. Temperatura vode pada od površinskih 17 pa do pet ili šest stupnjeva Celzija na dnu. Na dnu je fini mulj i kamenja, a uzeo sam i uzorke mulja za analizu.”

Zbog predostrožnosti, Frederic je s pontona do vidikovca jezera izvučen žičarom te je po dolasku odradio mnoge izjave za brojne medije kao i fotografiranje s brojnim Imoćanima koji su pratili ovaj zaron. Sam zaron izazvao je ogromnu medijsku pažnju, više od pedeset medija bilo je uključeno u praćenje svih aktivnosti u Crvenom jezeru, a francuski tim je snimio sate i sate materijala za izradu dokumentarnog filma.

Osim ovog sportskog dijela, u jezeru su obavljena i mnoga znanstvena istraživanja pod vodstvom Romana Ozimeca i Branka Jalžića te su i tu otkrivene mnoge nove spoznaje. Uzeti su uzorci endemske gaovice veće od 13 centimetara, što su i najveći primjerci ikada otkriveni. Na dnu je pronađena i riba vijun, za koju se nije znalo do sada da obitava u jezeru, kao i špiljski račić karakteristične crvene boje. Po povratku u Zagreb radit će se i dodatna genetske istraživanja uzoraka.

Zaron je odrađen u organizaciji Turističke zajednice Imotski i RK Crveno jezero Imotski uz brojne volontere te pripadnike HGSS-a. Sponzori ovog projekta bili su: HTZ, TZ Splitsko-dalmatinske županije, UTP d.o.o., pizzeria Antonio, Čagalj-plastika, Roto, vinarija Grabovac i mnogi drugi.