Proteklog vikenda (od 24. do 26. studenog 2023.) u Poreču je održan jubilarni 15. Međunarodni sajam ribarstva “Crofish”, a na njemu je bilo više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske, dok su posjetitelji imali jedinstvenu priliku okušati se i u ronjenju u sklopu projekta Pogled u plavo.

Crofish je jedini sajam u Hrvatskoj čiji program je posvećen ribarstvu, akvakulturi i promociji potrošnje proizvoda ribarstva te sadržava i segmente vezane uz sportski ribolov i sportove na vodi, a organizira ga Obrtnička komora Istarske županije.

“Crofish sajam se provodi s ciljem valorizacije ribarstva i ribarskih proizvoda, ribarske tradicije te mora kao važnog resursa, a posebnu pažnju posvećujemo informiranju i obrazovanju mladih naraštaja o važnosti ribarskog sektora te pomorstvu i pomorskoj tradiciji. Sajam je okupio više od 80 izlagača s više od 300 brendova, a svake godine imamo sve veći interes posjetitelja. Također, za zainteresirane posjetitelje i ljubitelje mora, a posebnu djecu, bio je organiziran ronilačko-edukativan projekt Pogled u plavo gdje su svi mogli uživati u čarima i ljepotama ronjenja. Posjetitelji su ujedno imali priliku razgledavati različite brodove i brodice, plovila (turistička i ribarska), a sajam je obogatio i gastronomski dio s prezentacijom jadranske ribe i plodova mora te slatkovodne ribe. Ujedno želim istaknuti stručni dio Crofish sajma koji se je sastojao od predavanja o stanju i potencijalima hrvatskog ribarstva, dostupnim poticajima, novim tehnologijama, a sportski dio se sastojao od jedrenja i sportskog ribolova. Nastojali smo ove godine pružiti različite aktivnosti za svakog posjetitelja u čemu, smatram da smo i uspjeli.”, rekao je Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije.

Posjetiteljima Crofish sajma su predstavljena plovila Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane (Obalne straže), Ravnateljstva civilne zaštite (Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske), dok je za najmlađe bio organiziran Crofish vlakić, različite predstave i radionice za djecu.

U suradnji s Plavom promocijom na sajmu je bio montiran 10 metarski bazen gdje su posjetitelji uživali u čarima i ljepotama ronjenja s punom ronilačkom opremom, u potpuno kontroliranim i sigurnim uvjetima bazena Pogleda u plavo i uz stručni nadzor instruktora ronjenja.

Veliku logističku potporu u vidu edukacije pružili su pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, a prezentirano je i višenamjensko plovilo Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkog opremi, zaronom u bazen Pogleda u plavo posjetitelji su, osim uživanja u ljepotama ronjenja, mogli razgledavati i podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, prikazuje ljepote hrvatskog podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Medijski pokrovitelji projekta su Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com, a Pogled u plavo provodi se uz podršku Honda Marine Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) i Termostroj Lučko.

Projekt Pogled u plavo do sada je mnogima približio ronjenje, a provodi se s ciljem promocije ronilačkih aktivnosti, ponuda u ronjenju, ljepota hrvatskog podmorja i općenito ronjenja kao važne aktivnosti u smjeru očuvanja morskog okoliša.