Podvodna kulturna baština važan je resurs ronilačkog turizma čiji razvoj donosi društveno-ekonomske benefite svim primorskim zajednicama.

Atraktivnost podvodne baštine, kulturna i povijesna vrijednost pridonosi regionalnoj kulturnoj koheziji i prekograničnoj suradnji, a projekt WRECKS4ALL postavio je nove regionalne standarde dostupnosti podvodnog kulturnog nasljeđa kroz digitalizaciju i poticanje razvoja ronilačkog turizma.

Primjenom digitalnih tehnologija u WRECKS4ALL sobama virtualne stvarnosti i WRECKS4ALL aplikacijom za mobilne uređaje projekt je učinio podvodnu kulturnu baštinu Jadrana dostupnu svakom čovjeku. Prepoznat je kao jedan od najuspješnijih projekata sufinanciranih od Europske unije na IPA Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora 2014-2020 programu. Uspješnom implementacijom projekta Univerzitet Crne Gore osnovao je Laboratoriju za arheologiju pomorstva kao podršku održivosti rezultata i njihove dalje nadgradnje.

WRECKS4ALL vizija dostupnosti atraktivne podvodne kulturne baštine podržana je sufinanciranjem projekta WRECKS4ALL 2.0, a projekt će se realizirati tijekom 2024. godine kroz konferencije, B2B sastanke, tečaj podvodne arheologije i digitalizacije podvodne kulturne baštine u Crnoj Gori, Albaniji i Italiji.

Laboratrija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore će, kao vodeći partner, prenijeti iskustva i modele dobre prakse razvijene kroz WRECKS4ALL projekt na države i regije južnog Jadrana pomoću partnerskog konzorcija koji čine općine Vlora iz Albanije, Univerzitet Salento iz Pulja regije i općina Kampomarino iz Molise regije iz Italije. Ukupna vrijednost ovog projekta je 187.096,68 eura.

Laboratorija za arheologiju pomorstva je, zahvaljujući kapacitetima razvijenim kroz WRECKS4ALL projekt tijekom 2023. godine, nastavila s izgradnjom kapaciteta za dokumentiranje i popularizaciju podvodne kulturne baštine Crne Gore.