Konfiguracije opreme poput nošenja alternativnog izvora zraka ili ronjenje s obogaćenim zrakom izvorno su se smatrale tehničkom praksom, ali sada su prihvaćene kao praksa i u rekreativnom ronjenju. Često postoji siva zona između onoga što nazivamo rekreativnim i tehničkim ronjenjem. No, neke stvari ipak vam mogu reći da ste zainteresirani za tehničko ronjenje i da ste potencijalni tehnički ronilac. Recimo, zanima li vas što ćete vidjeti na većim dubinama (dublje od 40 metara)? Sve što se zbiva ispod dubina limita rekreativnog ronjenja spada u tehničko ronjenje. Iako ova grana ronjenja postaje sve popularnija, ona sigurno nije za svakoga. Stoga vam SCUBAlife donosi nekoliko smjernica koje označuju da imate potencijal za tehničkog ronioca.

– sigurni ste u sebe i opušteni unutar limita rekreativnog ronjenja
– potpuno ste svladali problematiku plovnosti i držanja tijela tijekom ronjenja
– intrigiraju vas tehnički ronioci kao uzor
– vaš unutarnji istraživački duh zanima što se krije dublje od 40 metara
– zanima vas ronjenje na olupinama i ulazak u njih te vam to ne predstavlja nikakvu nelagodu
– gotovo uvijek želite ostati pod vodom još duže
– imaju vam smisla ronilačke tablice i fiziologija dekompresije
– novu ronilačku opremu smatrate seksi temom razgovora
– važni su vam zdravlje i dobra forma
– možete podnijeti višu razinu stresa od normalne i to ne utječe na vašu percepciju
– imate ispravan stav prema ronjenju te vas se može okarakterizirati kao strpljivu i znatiželjnu osobu sklonu timskom radu

Svi ronioci su istraživači, to je vjerojatno ono što vas je privuklo ronjenju. Možda ste dosegli točku u svojoj ronilačkoj karijeri gdje mnogo toga što želite vidjeti leži izvan granica rekreativnog ronjenja, bilo da se radi o olupinama, špiljama ili čak određenim vrstama vodenog života. Naravno, ne vrti se sve oko dubine. Mnoga mjesta za ronjenje zahtijevaju dodatno vrijeme da biste vidjeli više.

Stoga, ako ste zadovoljili sve ove preduvjete i želite unaprijediti svoje znanje i vještine te poboljšati svoje tehnike ronjenja i roniti s novim konfiguracijama opreme, vjerojatno ste dobar potencijal za tehničkog ronioca pa počnite razmišljati o tom.