Projekt Neptun 100 koji je počeo u ožujku ove godine, a radi se o neprekidnom boravku umirovljenog mornaričkog časnika za saturacijsko ronjenje, Joea Diturija (poznat i kao “Dr. Deep Sea”), u podvodnom habitatu u trajanju od 100 dana, razvija se prema planovima.

Izvanredni profesor Sveučilišta Južne Floride Joe Dituri bez problema boravi u svom podvodnom “apartmanu”, a tvrdi da je otkrio “potpuno novu vrstu” tijekom svog boravka pod vodom. U prvih 30 dana ovog eksperimenta došao je do zapanjujućeg otkrića – kaže da je pronašao jednostanični organizam za koji vjeruje da je potpuno nova vrsta za znanost. Dodaje i da su mnogi ljudi ronili u ovom području tisuće i tisuće puta i da je taj organizam bio tu, ali ga očito nitko nije tražio.

Uzorak koji je pronašao sada će morati ispitati mikrobiolozi kako bi potvrdili radi li se doista o novoj vrsti. Ako jest, to bi označilo impresivno otkriće za znanstvenika samo mjesec dana nakon njegove misije.

Za sada je Dituri izjavio da se “osjeća divno” živeći pod vodom. Trenutno testira hipotezu da bi povećani tlak koji se doživljava u takvim uvjetima mogao dovesti do poboljšanja zdravlja. Kaže da očekuje da mu se zbog povećanog tlaka i boravka u ovom podvodnom habitatu udvostruči broj cirkulirajućih matičnih stanica, a tvrdi i da će imati duže telomere što bi potencijalno trebalo usporiti starenje (u stanicama koje se dijele telomere se pri svakoj diobi djelomično skraćuju). Dituri očekuje i povećanje gustoće kostiju i mišića zbog boravka pod vodom.

Naravno, 55-ogodišnji Dituri je profesionalac. Naime, on je 28 godina bio u američkoj mornarici časnik za saturacijsko ronjenje, a 2012. godine doktorirao je biomedicinski inženjering na Sveučilištu Južne Floride kako bi naučio kako pomoći ljudima koji pate od traumatskih ozljeda mozga.

Inače, prethodni svjetski rekord kontinuiranog boravka pod vodom (u habitatu) bio je 73 dana. No, Dituri je već oborio taj rekord i rekao da obaranje tog rekorda nije bio njegov glavni cilj, on samo želim živjeti pod vodom. Izjavio je da bi želio ostati u podvodnom habitatu 200 dana, samo da si to može priuštiti. Naime, on tvrdi da će znanost pronaći mnoge odgovore na pitanja i lijekove upravo boravkom pod vodom.

Njegov život pod morem je relativno normalan – osim što ima vrlo malo sunčeve svjetlosti. On živi u podvodnom bunkeru “Jules’ Undersea Lodge” u kojem je postavljen i prethodni svjetski rekord, a trenutačno njegov podvodni dom uključuje prostor za spavanje, dnevni boravak i malu kuhinju s aparatom za kavu, mikrovalnom pećnicom i puno smrznute hrane. Život pod morem relativno je normalan za Diturija. Kuha jaja za doručak, vježba ujutro i virtualno predaje tečajeve za Sveučilište Južne Floride. Njegovo je stanište također otvoreno za širu javnost kako bi znatiželjni posjetitelji zaronili i pozdravili ga. No, unatoč društvu i pretrpanom rasporedu, Dituri čezne za jednom stvari: sunčevom svjetlošću. “Ja sam stvorenje Sunca, zar ne?”, rekao je Juani Summers iz NPR-a u ožujku.

Naravno, ovu misiju Joea Diturija prati nekoliko medicinskih stručnjaka koji analiziraju uzorke urina i krvi u kako bi osigurali da je on siguran i dobrog zdravlja. Na njemu se provode i psihološka i psihosocijalna testiranja, kao i ultrazvuk, elektrokardiogram i testovi matičnih stanica.