Ronilački klub Roniti se mora idućeg vikenda prvi put će podići svoju zastavu Think Green u Opatiji!

Nastavak je to prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano već 12 godina čisti morske i slatkovodne površine provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti. Također, ekološki osviješteni ronioci kroz prateći program na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema prirodi.

Više od 110 ronilaca volontera iz svih krajeva Hrvatske i regije u partnerstvu s C.I.O.S. grupom i Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija te sa sponzorima: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Montre, Seiko, Germania Sport, Fast food Buddy’s, Suza destilerija, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, IPL ART, JVP Opatija, Društvo “Naša djeca“ Opatija, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), kao i medijskim pokroviteljima SCUBAlife, Morski.hr te ScubaSkener prionut će vrijedno na jednodnevno čišćenje podmorja i sada već svoju (jubilarnu) 30. volontersku ronilačku ekološku akciju Think Green – Opatija.

Akciji čišćenja podmorja pridružit će se i djeca Društva “Naša djeca“ Opatija koja i inače, djelujući kroz vijeće Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša. Djeca će po okončanju akcije baciti kugle s efektivnim mikroorganizmima koji dodatno oplemenjuju morsku vodu. Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama pročisti (ako je potrebno) ili dodatno oplemeni kvadrat morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni, niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces dodatnog oplemenjivanja tla.

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša , a isti ovaj projekt je i ovogodišnji dobitnik nagrade Ponos Hrvatske.

Cjelokupnu logističku podršku kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima osiguravaju CIOS grupa i Metis d.d. koji će propisno odvesti i zbrinuti sav prikupljeni otpad.

Program održavanja 30. ekološke akcije Think Green – Opatija 2023

Nedjelja 21.05.2023.
09:00 – 09:30 Dolazak organizatora na lokaciju (priprema)
09:30 – 10:00 Registracija svih sudionika
10:15 Službeno otvorenje 30. ekološke akcije Think Green – Opatija 2023
10:30 Zajedničko fotografiranje svih sudionika i izjave za medije
11:00 – 13:00 Zaron ekološke akcije
13:00 Bacanje kugli s efektivnim mikroorganizmima – Društvo “Naša djeca“ Opatija
13:30 – 14:00 Predavanje: Dr. Mario Franolić (specijalist hitne medicine, liječnik podvodne i hiperbarične medicine)
14:30 – 16:00 Ručak i druženje
17:30 Zatvaranje 30. ekološke akcije Think Green – Opatija 2023

Lokacija okupljanja: Mul (Zert ul. 3), Opatija
Lokacija čišćenja: Područja oko opatijskog mula (Zert), Opatija
Odgovorne osobe ove akcije: Damir Zurub (095 1977 153), Nikola Krvavica (098 798 070) i Katarina M. Mihaljinec (091 34 62 742)

+ posts