Umirovljeni zapovjednik mornarice Joe Dituri, poznat i kao “Dr. Deep Sea”, krenuo je srušiti Guinnessov svjetski rekord za najduži boravak pod vodom.

Njegova ambiciozna misija, Projekt Neptun 100, podrazumijeva kontinuirani boravak u trajanju od 100 dana u podvodnom habitatu. No, ne radi se samo o još jednom pokušaju obaranja nekog suludog rekorda, već će Dituri pod vodom provoditi medicinska i pomorska znanstvena istraživanja.

Uspješni istraživač i pedagog provodit će dane u Julesovom Undersea Lodgeu, “umirovljenom” podmorskom istraživačkom laboratoriju koji je pretvoren u podmorski hotel-apartman u laguni na Florida Keysu. Pristup ovom hotelu moguć je samo ronjenjem, a apartman od 100 četvornih metara sastoji se od male kuhinje i dnevnog prostora, kreveta na kat, nekoliko “prozora” i kupaonice. Svu opremu, hranu i stvari mora pod vodu donijeti pomoćni tim koji ulazi kroz mjesečev bazen. Prikladan dodatak je WiFi koji omogućuje Dituriju da nastavi daljinski podučavati tečajeve hiperbarične medicine za Sveučilište Južne Floride (USF) i tečajeve biomedicinskog inženjerstva.

Dituri će nastaviti svoje istraživanje o pozitivnom utjecaju hiperbarične terapije kisikom na ljudsko zdravlje, izvijestio je Florida Keys. “Ljudsko tijelo nikada nije bilo tako dugo pod vodom, tako da ću biti pažljivo praćen”, rekao je Dituri u izjavi USF-a. Tim liječnika i istraživača proučavat će Diturijevo fizičko i mentalno stanje za vrijeme i nakon boravka u ovom neobičnom apartmanu pod vodom, a sam Dituri vjeruje da će zbog povećanog tlaka doći do poboljšanja njegovog zdravlja.

Dituri je izrazio i jednu veliku zabrinutost. Naime, stanište je “u osnovi zatvorska ćelija”, rekao je on. Iako može izaći iz staništa radi ronjenja oko lagune, mora se vratiti u ograničeni prostor lišen sunčeve svjetlosti. Brine ga to i izoliranost, odvojenost od obitelji i prijatelja. Srećom, Dituri će imati skupinu posjetitelja koji će roniti do njegovog podvodnog prebivališta kako bi mu pravili društvo, a među njima je poznata pomorska znanstvenica Sylvia Earle.

Ako uspije, Dituri će izroniti 9. lipnja i tako srušiti postojeći rekord od 73 dana boravka pod vodom koji su 2014. postavila dva profesora sa sveučilišta Tennessee.