Sanda Delija

Nakon prošlogodišnje uspješne sezone Riječanka Sanda Delija ozbiljno je ušla u novu sezonu i srušila svjetski rekord zaronom na 98 metara dubine!

Sanda Delija, osvajačica svjetske bronce u ronjenju na dah na treninzima je probijala čarobnu granicu od 100 metara dubine, što je do sada uspjelo manje od 10 žena u povijesti ronjenja. U egipatskom Sharm el Sheiku nastupila je na Freediving World Cup sa željom da ostvari novi svjetski rekord. To je i uspjela zaronom na 98 metara dubine u disciplini FIM. Tako je Sanda ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah.

Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva na kojima će hrvatski ronioci na dah Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić braniti titulu najuspješnije reprezentacije s prošlog svjetskog prvenstva.

Sanda Delija iz Egipta javila je svoje dojmove nakon srušenog rekorda i odrađene doping kontrole: “Točno prije pet godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a danas, 15. svibnja 2023. i moj prvi svjetski rekord! U tih pet godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario. Mnogo je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela sezonu 2023. Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord zaronom na 98 metara u trajanju od tri minute i 58 sekundi…”