Upoznajte najveći umjetni greben na svijetu

27

Nekad ponos Američke ratne mornarice, nosač zrakoplova USS Oriskany, danas leži na dnu Meksičkog zaljeva tvoreći najveći umjetni greben na svijetu.

“Moćni O” nadimak je grdosije dužine 276 metara koji je mogao nositi do stotinu zrakoplova, a težio je preko 30.000 tona. Pripadao je klasi Essex i služio Mornarici od 1950. do 1975. godine, posebno se proslavivši bitkama u Korejskom i Vijetnamskom ratu. Iako je nakon povlačenja iz službe skoro završio kao staro željezo, neki su u njemu vidjeli odličan podvodni greben te je 2006. godine, nakon brojnih studija o utjecaju na okoliš i uklanjanja štetnih tvari, potopljen kod Pensacole u blizini obale Floride. Danas je jedna od najvećih podvodnih atrakcija koje mnogi svrstavaju i među top 10 svjetskih wreckova. Za njegovo potapanje trebalo je 230 kilograma eksploziva postavljenih na ključnim dijelovima trupa, a potonuo je za 37 minuta. Zaustavio se uspravno na pjeskovitom dnu dubine 65 metara, poletno-sletna staza nalazi se na 44 metra dubine, dok je toranj na zapovjednom mostu na nekih 20 metara.

Oriskany je bio prvi ratni brod potopljen u sklopu pilot programa potapanja starih ratnih brodova s ciljem stvaranja umjetnih grebena. Sam projekt stajao je 20 milijuna dolara. Danas povećani prihodi od ronilačkog turizma donose koristi državi, a sam nosač služi kao stanište raznovrsnog morskoga života.

+ posts