Tražite li dodatni motiv za odlazak na ronjenje?

97
foto: Damir Zurub

Učinite nešto za očuvanje podmorja dok uživate roneći i bez ikakvog dodatnog napora ronite i u ime znanosti.

Postoji mnogo načina na koji se certificirani ronioci mogu uključiti u istraživačke projekte očuvanja mora i podmorja koji ne iziskuju nikakvu posebnu pripremu. Baveći se svojom omiljenom aktivnošću, ronjenjem u beskrajnom plavetnilu, možete dati svoj doprinos zaštiti ovog prekrasnog svijeta i njegovih stanovnika. Mnoštvo je projekata, kako na svjetskoj, tako i na lokalnoj razini, koji uključuju građane znanstvenike u istraživanje morskoga života. 

Tako, recimo, možete roneći na Jadranu pomoći očuvanju naših zaštićenih morskih sisavaca. Trebate samo instalirati aplikaciju CROdolphin_little na svoj mobilni telefon i zabilježiti svaki susret s dupinima u Jadranu. Pomoću nje ronioci koji su vidjeli dupine na jednostavan način mogu dojaviti svoje opažanje, a podaci se automatski spreme u bazu podataka na internetu dostupnu svima. Aplikacija je pokrenuta prije dvije godine i od tada je zabilježeno više stotina dojava o viđenjima dupina, na temelju kojih su pokrenute i akcije spašavanja nastradalih dupina. 

Osim toga, ronioci mogu pomoći očuvanju morskih konjica koji su svakim danom sve ugroženiji. Projekt Seahorse na globalnoj razini poziva ronioce koji su vidjeli morske konjice da putem interneta pomognu znanstvenicima u stvaranju aktualne baze podataka o statusu i populaciji, životnom ciklusu i prijetnjama s kojima se suočavaju. Dostupna je besplatna aplikacija iSeahorse za iPhone, a možete kreirati i korisnički profil na web stranici iSeahorse te jednostavno unijeti podatke i fotografije morskih konjica koje ste ugledali u prirodi.

Podsjetimo i na online ronilačke platforme poput Diveboarda gdje ronioci dijele podatke i fotografije sa svojih urona, a znanstvenici mogu, praktički u stvarnom vremenu, pratiti promjene u podvodnom svijetu. Diveboard funkcionira kao ronilačka društvena mreža s više od 10000 registriranih ronilaca iz svih krajeva svijeta i svakim je danom sve veća. Tako ronioci, dijeleći fotografije morske životinje ili biljke s prijateljima, ustvari pomažu znanstvenicima u boljem razumijevanju podmorja. 

Ronioci se mogu uključiti i u projekte posvećene očuvanju koraljnih grebena poput obuke za eko ronioca međunarodne neprofitne organizacije Reef Check ili posebnog tečaja koji organizira PADI u sklopu projekta Aware.
Postoji i mnoštvo volonterskih programa koji uključuju građane u projekte istraživanja morskih pasa, kitova i očuvanja morske flore i faune. 

Stoga, provjerite s organizacijama za zaštitu okoliša u vašoj blizini možete li im kao certificirani ronilac kako pomoći, a kod planiranja ronilačkog odmora raspitajte se o tamošnjim projektima u koje biste se mogli uključiti dok ste na odmoru.