U Hurghadi ronio dva i pol dana bez izrona

144

Još jedan egipatski ronilac dobio je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda, ovoga puta za najduže scuba ronjenje u slanoj vodi otvorenog mora.

Nadahnut uspjesima svog sunarodnjaka Ahmeda Gabra koji se prošle godine proslavio svjetskim rekordom u ronjenju u dubinu, Walaa Hafez krenuo je po još jedan podvodni rekord. U Crvenomorske vode zaronio je u četvrtak ujutro, 04. lipnja, da bi se na površinu vratio tek u subotu poslijepodne. Uspio je ostati pod vodom točno 51 sat i 20 minuta i osvojiti titulu Guinnessovog rekordera za najduži uron u slanoj vodi otvorenog mora.

Sam događaj održao se tijekom međunarodnog festivala posvećenog Crvenom moru u podmorju kod Hurghade na dubini od oko 10 metara. Temperatura mora tijekom urona kretala se oko 22 stupnja Celzija, a Hafez je uspio potrošiti čak 55 boca sa zrakom. Ovog 36-godišnjeg bivšeg pripadnika specijalnih postrojbi egipatske mornarice pratio je međunarodni tim od 25 ronilaca, pazeći da se pridržava unaprijed razrađenog plana konzumacije tekuće hrane i pića kako bi održao razinu energije stabilnom tijekom cijelog urona. Unatoč malim dubinama, ovakvo dugotrajno ronjenje zahtijeva i složeno planiranje dekompresije, a kako ne bi došlo do pothlađivanja koristio je suho odijelo kao i poseban sustav grijanja pomoću baterija. Hafez je pod vodom vrijeme kratio slažući podvodne konstrukcije koje je posebno za ovu priliku dizajnirao Fakultet likovne umjetnosti iz Kaira, a uz izravna javljanja u televizijske i radio emisije sudjelovao je i u zdravstvenim istraživanjima za potrebe medicine ronjenja.
Ovim novim rekordom Walaa Hafez s trona je skinuo Amerikanca Allena Sherroda koji je u rujnu prošle godine postigao rekord u istoj kategoriji s vremenom od 51 sat, četiri minute i 21 sekundu.