Novi svjetski rekord u dubinskom ronjenju

196
foto: Jenny Lord

Zaronivši na 332,4 metra dubine u Crvenom moru kod Dahaba Egipćanin Ahmed Gabr postavio je novi svjetski rekord u ronjenju u dubinu s ronilačkim aparatom otvorenog kruga.

Gabr je instruktor trener po TDI-u (Technical Diving International), bivši vojni časnik koji je prošao i specijalnu obuku borbenih ronilaca američke vojske, a kao instruktor ronjenja radi već više od 13 godina. Pokušaj obaranja rekorda počeo je u četvrtak 18. rujna, a zahtjevan uron trajao je punih 14 sati, od kojih je najviše vremena proteklo u dekompresijskim stankama tijekom izrona. Pokušaj obaranja rekorda Ahmed je najavio još 2010. godine, ali je zbog političkih nemira u zemlji ambiciozan plan morao odgoditi za neka mirnija vremena.

Sada i službeno, prvi čovjek koji je zaronio do 332,4 metra dubine koristeći scuba opremu ujedno je i najdublji Egipćanin koji se upisao u Guinnessovu knjigu ronilačkih rekorda. Tijekom urona Ahmeda je pratilo 14 sigurnosnih ronilaca iz egipatskog ronilačkog centra H2O Divers Dahab, a korišteno je čak 90 ronilačkih boca i 17 dvobocnika. Kako nije bilo stopostotne garancije da će ronilački kompjuteri raditi na tako ekstremnim dubinama, Ahmed je koristio tri ronilačka kompjutera koja su kasnije verificirali neovisni stručnjaci. 

Guinnessov rekord u dubinskom ronjenju do sada je držao francuski ronilac Pascal Bernabé koji je 2005. godine na Korzici zaronio na 330 metara dubine.

+ posts