Tigrova pirueta

39

Zaboravite nježni fokstrot ili spori valcer, ovaj ronilac “naučio” je jednotonskog morskog psa tigra da napravi piruetu.

Ronilac o kojem je riječ je Eli Martinez, čuveni “šaptač morskim psima” o kojem smo već pisali, a morski pas kojeg vidite na slikama je Emma, njegova dugogodišnja “ljubimica”. Kako bi izveo ovaj spektakularni potez 44-godišnji Martinez morao je dodirivati nos morskoga psa, odnosno staviti ruku na samo par centimetara udaljenosti od potencijalno fatalnih ralja ove životinje. Tako je uspio u naumu da ovaj predator morskih dubina izvede okret od 180 stupnjeva u njegovom dlanu prije nego što se udaljio u vodama Zaljeva morskih pasa na Bahamima. “Zasigurno sam prva osoba koja je ovo izvela s morskim psom tigrom. Počeo sam s trljanjem njenoga nosa, što sam naučio da je smiruje. Čim sam vidio da je smirena, znao sam da je mogu navesti da izvede okret”, kaže Martinez koji s morski psima roni od 2003., a s Emmom se “druži” već osam godina.
“U Zaljev morskih pasa dolazim na dva mjeseca svake godine, to je najbolje mjesto na svijetu za interakciju s morskim psima tigrovima. Emma i ja surađujemo već osam godina tako da me ona prepoznaje i vjeruje mi. To je ustvari vrlo neobično jer morski psi tigrovi, što su stariji, u pravilu su nepovjerljiviji prema ljudima”, rekao je Martinez. Da izvode ovakve okrete vidio je jednoga dana dok je snimao njihovo ponašanje. 

Morski psi tigrovi inače su drugi po broju napada na ljude, a prva je, naravno, velika bijela psina. “Kao i druge životinje, napast će ako se osjete ugroženima. Zato i uspijevaju preživjeti toliko dugo. Na kraju dana, ipak su to divlje ubojice koje se nikada ne može pripitomiti kao mačku ili zeca”, zaključuje Martinez.

+ posts