Koraljni grebeni iz 3D printera

19

Da su brojni morski grebeni na rubu nestanka zbog globalnog povećanja temperature i izbjeljivanja i nije neka novost.

Rješenja za taj problem ima različitih, a najnovije se odnosi na kreiranje umjetnih grebena 3D printerom. Umjetni grebeni sami po sebi ne mogu pomoći očuvanju prirodnih koraljnih grebena ili im pomoći da se ponovo razviju, ali stvaraju stanište za morske organizme u slučaju nestanka koralja na određenom području. Postoje dvije vrste tipičnih umjetnih grebena. Prva se skupina odnosi na potonule objekte poput brodova, aviona i sličnoga, a druga na kreiranje umjetnih struktura najsličnijih prirodnom habitatu. Potonje se uglavnom rade tako da se na kopnu izrade betonske konstrukcije u obliku grebena i potom potope na željenu lokaciju. 

No, nizozemska kompanija Boskalis u suradnji s Fondacijom Princa Alberta II od Monaka ima nove ideje kako jednostavnije i jeftinije kreirati umjetne grebene. Naime, jedan od najvećih problema s betonskim konstrukcijama jest da je teško napraviti strukture slične kanjonima, špiljama i drugim mjestima koja služe kao staništa brojnih životinja. Boskalis je stoga napravio šest grebena printanih 3D printerom koji su potopljeni u monegaškom prirodnom rezervatu Larvotto, poznatom po velikoj bioraznolikosti. Istraživači će nadalje promatrati kako će se lokalni morski organizmi prilagoditi novim strukturama. Ako bude uspješno, otvara se velika mogućnost da se nove grebenske strukture jednostavno isprintaju u blizini lokacija gdje treba biti potopljen greben. Umjesto od betona, 3D printani grebeni stvaraju se od prirodnog pijeska, što omogućuje mimikriju vrlo blisku karakteristikama prirodnog grebena.
Naravno, ovakva rješenja ustvari su posljednje utočište, a prvi prioritet mora biti zaštita prirodnih grebena i koralja kroz smanjenje globalnog zatopljenja i usvajanje mjera protiv pretjeranog izlova i slične štetne prakse. No, tamo gdje je šteta već napravljena 3D printani grebeni mogu pomoći obnovi staništa za morske organizme.

+ posts