Zaronu u nepoznato

91
foto: Tomasz Stachura

Da je speleoronjenje ronjenje vrlo zahtjevno i izazovno blaga je konstatacija.

Često se za takvu vrstu ronjenja kaže da je “jedan od najlakših način za umrijeti” pa stoga iskusni cave diveri udvostručavaju mjere sigurnosti i vrlo strogo se drže pravila speleoronjenja. Unatoč tome, svake godine određeni broj ronilaca izgubi živote u spiljama i kavernama. Razlozi su različiti: problemi s opremom, dezorijentacija, udisanje krive mješavine i prelazak vlastitih limita su među najčešćima. Počesto se i neiskusni ronioci dovode u situacije u koje ne bi smjeli. 

Svim tim stvarima bavi se novi dokumentarac koji će javnosti biti predstavljen ove godine, a čiju najavu možete vidjeti. U filmu se bilježi kako čak i najbolje planirani zaroni mogu poći po zlu te kako se ostali preživjeli nose s time. 
U “Zaronu u nepoznato” (originalni naziv je “Diving into the Unknown”) prikazuje se skupina finskih ronilaca u kojoj su dva člana izgubila život tijekom urona u jednu norvešku spilju. U pokušaju izvlačenja tijela ekipa sastavljena od iskusnih britanskih i norveških rescue divera nije uspjela jer je to bilo preopasno pa ostatak finske ekipe odluči sam obaviti taj riskantan zadatak. Oni moraju raditi potajice i bez dozvola lokalnih vlasti kako bi izvršili svoju nakanu. Pored toga, svaki korak svoje ekspedicije odlučili su dokumentirati, a rezultat je film koji bi trebao pokazati priču o ljudima koji su zanemarili vlastitu sigurnosti kako bi ostvarili gotovo nemoguću misiju.

+ posts