U sklopu međunarodne speleoronilačke ekspedicije “Kamena galaksija” Luigi Casati zaronio je do 248 metara dubine.

Zaron je Talijan izveo na izvoru rijeke Une i time postavio novi rekord u zaronu na izvoru neke od naših rijeka. U multidisciplinarnoj ekspediciji na području jezera Sinjac te rijeka Zrmanje, Krupe i Une koja je započela prvog kolovoza sudjelovalo je više od 70 stručnjaka i znanstvenika iz 12 država svijeta, a cilj joj je bio, među ostalim, utvrditi da Zrmanja ima čak dva toka, podzemni i stalni tok, svaki sa svojim izvorom.

Luigi Casati / FOTO: Lorenzo del Venezzia
Luigi Casati / FOTO: Lorenzo del Venezzia

Ekspedicija je završila 15. kolovoza, a član tima, talijanski speleoronilac Casati, na jednoj od etapa istraživanja na izvoru rijeke Une uspio se spustiti dublje nego itko do sada u Hrvatskoj i tako srušiti osobni rekord iz 2007. godine (tada je Luigi Casati na istom izvoru došao do 205 metra dubine, o čemu više možete pročitati u 20. broju SCUBAlife magazina iz lipnja 2015.). Sam zaron trajao je oko 40-tak minuta, a izron, zbog dekompresije, čak šest sati. Ekspediciju “Kamena galaksija – Zrmanja 2016” organiziralo je Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena Dinaridi pod vodstvom Tihomira Kovačevića – Tihog.

+ posts

Tihomir Kovačević Tihi već četiri i pol desetljeća istražuje hrvatsko krško podzemlje, a osim što je instruktor speleologije i speleoronilac, on je i znanstvenik, novinar, fotograf, pjesnik i na kraju voditelj niza uspješnih međunarodnih speleoloških i speleoronilačkih ekspedicija na području Dinarskog krša.