Ronilačke boce doživljavamo kao jednostavne i čvrste posude pod tlakom u kojima se nalazi komprimirani plin kojega dišemo dok ronimo.

O njihovom održavanju i rukovanju njima najčešće ne razmišljamo, a sigurnost im gotovo nikada ne dovodimo u pitanje. One su, doduše, jednostavne konstrukcije, ali je njihova tehnička ispravnost ključ preživljavanja tijekom ronjenja i rukovanja njima. Zapravo su boce toliko pouzdane da ćete bez razmišljanja unajmiti bocu u bilo kojem ronilačkom centru ili klubu, umjesto da vučete svoju, što s većinom drugih dijelova ronilačke opreme ipak izbjegavate raditi. Uglavnom je to opravdano, ali zapitajte se: znate li dovoljno o bocama s kojima ronite?

Ronilačke boce treba koristiti krajnje pažljivo

  • Bez obzira na to što su vrlo čvrste i doimaju se neuništivima, nikada ih se ne smije ispuštati niti bacati.
  • Nikada ih ne ostavljajte neosigurane u uspravnom položaju, kako ne bi pale i izazvale štetu!
  • Prilikom prijevoza dobro ih osigurajte, kako se ne bi micale te uvijek okrenite ventil prema vozaču i putnicima.
  • Unutrašnjost ronilačkih boca treba održavati suhom cijelo vrijeme upotrebe.
  • Puniti ih treba suhim i čistim zrakom, a dobro je imati vlastiti predfilter tako da u slučaju neispravnog kompresora osigurate bocu od masnoća, vlage i nečistoća.
  • Tijekom ronjenja ronilačke boce ne smijete potpuno isprazniti, jer to može prouzročiti prodor vode unutar boce i tako izazvati mnogobrojne probleme. Ako se to ipak dogodi, ventil treba skinuti i servisirati, bocu isprati iznutra slatkom vodom i dobro je posušiti prije stavljanja ventila.
  • Nikada ne skidajte ventil dok je boca pod pritiskom! Unatoč mišljenju da je to nemoguće, iznenadili biste se kao je to lagano uraditi. Upravo zbog toga je na ventilu pri vrhu navoja rupica kroz koju počinje izlaziti plin, ako se odlučite skidati ventil dok je boca pod tlakom. Također, kada bocu praznite na suhom potrebno je polako ispuštati plin, jer naglo ispuštanje plina iz boce uzrokuje brzo hlađenje te posljedično kondenzaciju na unutarnjim stijenkama.
  • Nakon upotrebe, osobito u moru, boce treba oprati u slatkoj vodi, treba ih skladištiti (najbolje u vertikalnom položaju) na prohladnom i suhom mjestu, podalje od izvora topline, napunjene s tridesetak bara zraka.
  • Nikada ne koristite ronilačku bocu kojoj je istekao atest!
  • Nikada ne punite ronilačku bocu iznad deklarirane vrijednosti tlaka!

Nakon svega, najbitnije je redovno održavati i atestirati bocu. Za sigurno ronjenje preporučuje se vizualni pregled ronilačke boce izvana i iznutra barem jednom godišnje. Ako vidite oštećenja na stijenkama boce ili veliku količinu hrđe, najbolje je bocu poslati na servis i atestiranje, čak i ako još nije vrijeme za atestiranje prema zakonskim rokovima.

Više o ronilačkim bocama možete pročitati u drugom (prosinac 2010.) i 22. (prosinac 2015.) broju SCUBAlife magazina.

+ posts