Spomenik strahotama rata

97
foto: Brandi Mueller

Na dnu Pacifičkog oceana, prekriven koraljima, leži japanski arsenal oružja koji je bio meta jedne od najvećih američkih akcija bombardiranja tijekom Drugoga svjetskog rata. 

Od tenkova do podmornica, spomenuti arsenal bio je dio naoružanja ključne japanske baze u Chuuk Lagoonu, jedne od saveznih država Mikronezije. Američka avijacijska flota 17. veljače 1944. pokrenula je vitalnu misiju nazvanu Operacija Hailstone, kojom je stekla ključnu prednost na pacifičkom ratištu. Rezultat toga je 191.000 tona vojne opreme u dubini, nedirnute nakon jednog od najvećih japanskih poraza u najvećem vojnom sukobu u povijesti čovječanstva. Većina naoružanja sada je prekrivena koraljima fascinantnih boja i dom je brojnim ribama te ostalom morskom životu.

Autorica fotografija koje vidite u našoj galeriji je 32-godišnja američka instruktorica ronjenja Brandi Mueller. Ona je provela tjedan dana roneći i po pet puta dnevno kako bi napravila ove fascinantne fotografije. Procjenjuje se da je u napadu uništeno preko 400 japanskih letjelica i 50 brodova, a živote je izgubilo više od 2000 njihovih vojnika. 

Reportažu o ovom “spomeniku strahotama rata” možete pročitati u jedanaestom broju SCUBAlife magazina (ožujak 2013.).