Odijelo za podvodno prikradanje

105

Kompanija specijalizirana za proizvodnju sportske i lovačke opreme, HECS, objavila je lansiranje nove linije ronilačkih odijela koja pomažu roniocima da se bolje uklope u morski okoliš.

Ta američka tvrtka u proizvodnji je koristila patentirani materijal nazvan HECS StealthScreen. “Mnoge morske životinje mogu detektirati i reagirati na električne signale. HECS StealthScreen reducira čovjekov električni signal tako da ova odijela koriste svakome tko se želi približiti jastozima, morskim psima, ražama, jeguljama i drugim morskim životinjama koje mogu detektirati električni signal. Od ronilaca i morskih biologa dobili smo jako pozitivne kritike HECS odijela”, kazao je Warren Bird, voditelj odjela za razvoj.

Morski biolog Riley Elliot, koji je sudjelovao u razvoju odijela, kaže kako ono ima veliku korist za znanstvenike. “Pokazalo se izuzetno korisnim, bilo za znanstvenike, snimatelje, lovce na dah ili bilo kojeg ronioca koji žele zamaskirati svoj boravak u vodi kako bi se približio životinjama”, kazao je Elliot. Materijal HECS StealthScreen je lagan, ugodan i fleksibilan te ima jedinstvenu kombinaciju provodljivih ugljikovih vlakana koja djeluje kao  Faradayev kavez i tako smanjuje odašiljanje električnih signala. Odijelo je dostupno u posebnom kamuflažnom uzorku i može se nositi samo ili u kombinaciji s neoprenskim mokrim odijelom. Dvije su varijante ovog odijela, jedno debljine svega jedan milimetar koje je namijenjeno tropskim vodama (po cijeni od oko 400 dolara) te drugo debljine pet milimetara (695 dolara).