Snimljen “crni morski vrag”

202
foto: screenshot YouTube

Istraživači instituta Monterey Bay Aquariuma u Kaliforniji po prvi su puta uspjeli snimiti stvorenje zastrašujućeg izgleda poznato pod nadimkom “crni morski vrag” u njenom prirodnom staništu.

Ova dubokomorska udičarka snimljena je pomoću daljinski upravljane robotske podmornice na dubini od 600 metara u Monterey kanjonu. Neobična riba iz porodice Melanocetusa prilagodila se životu na ekstremnim dubinama i razvila bičoliki štap na glavi sa svijetlećim mamcem na kraju koji u mraku privlači plijen. Kalifornijski istraživači snimili su ženku veliku svega devet centimetara, dok su muški primjerci mnogo sitniji, neki čak i manji od centimetra. 

Zanimljivo je i da ženka “morskog vraga” ne mora tragati za mužjacima, oni je sami moraju pronaći jer u suprotnom ugibaju. Naime, sićušni mužjaci žive samostalno dok ne odrastu, a tada im probavni sustav prestaje raditi i ukoliko ne pronađu ženku ugibaju od gladi. Kada je pronađu, prilijepe se uz nju tako da srastaju s njenom kožom i krvožilnim sustavom do te mjere da gube oči i sve unutarnje organe osim testisa. Ženka može nositi više od šest mužjaka na svom tijelu i tako se više nikada ne mora brinuti o traženju mužjaka po mračnim morskim dubinama.

+ posts