Meteorolozi iz morskih dubina

114
foto: Goran Butajla

Najveći morski predatori uskoro bi mogli postati najbolji prijatelji meteorologa, bar kad su u pitanju predviđanja oluja i uragana, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Miami.

Oni u sklopu R. J. Dunlap programa zaštite morskih životinja godišnje označe i do 300 morskih pasa kako bi proučavali njihovo kretanje, a sada žele upotrijebiti napredne odašiljače koji bi prikupljali i podatke o vremenu.
Voditelj programa označavanja morskih pasa sa sveučilišta Miami Neil Hammerschlag ističe kako morski psi, iz još uvijek nepoznatih razloga, gravitiraju naglim promjenama temperature upravo na mjestima gdje se oluje intenziviraju. Osim toga, morski psi prelaze velike udaljenosti i teško dostupne dubine oceana, što ih čini učinkovitijim i višestruko jeftinijim od dubinskih sondi koje znanstvenici koriste kako bi prikupili podatke o vremenu tijekom oluja.
“Jednom kada označite morskog psa i pustite ga natrag u vodu on zapravo radi kao podmornica”, objasnio je profesor meteorologije sa sveučilišta u Miamiju Nick Shay za CBS News. “Oni mogu osigurati ključne podatke oko tih dubokih, toplih oceanskih fronta”, istaknuo je Shay koji je sudjelovao u samom razvoju ideje o prikupljanju podataka iz oceana pomoću morskih pasa.
Profesor Shay vjeruje kako točnost prognoziranja tropskih oluja i uragana tako može poboljšati i do 20 posto. Iako trebaju osigurati potrebna financijska sredstva, znanstvenici se nadaju kako će već u sljedećih nekoliko mjeseci imati desetak morskih pasa s ugrađenim vremenskim senzorima.