Sabljarka protiv komercijalnog ronioca

133

Saturacijski ronilac Paolo Eduardo zasigurno nije očekivao sabljarku u leđa kad je krenuo u manji popravak na dnu mora kraj obala Brazila.

No, upravo to mu se dogodilo, i to na 222 metra dubine. Da stvar bude gora, životinja nije mogla osloboditi svoju sablju te se snažno trzala u pokušaju da se oslobodi. Kako je to izgledalo možete pogledati u videu, a srećom, zaliha plina za disanje nije bila oštećena. Ronilac je krenuo prema svom zvonu i upravo kad se spremao ući u njega riba se uspjela osloboditi i otplivati. Cijeli događaj snimila je kamera s ROV vozila kojoj je i inače cilj motriti na sigurnost ronilaca.
Sabljarka je bila dugačka oko metar i pol, što nije puno jer je njihov prosjek dužine za odrasle primjerke oko tri metra. Inače, radi se o ribama koje su usamljenice i ronioci ih rijetko viđaju, a jedne su od najbržih riba uopće. Eduardo je radio za tamošnju podružnicu nizozemske multinacionalne kompanije “Fugro” kada se incident dogodio (prošloga travnja), ali je snimka postala dostupna tek nedavno.
“Radio se o vrlo neuobičajenom incidentu i drago nam je da su i ronilac i riba na kraju bili neozlijeđeni. Pretpostavljamo da je riba bila privučena kombinacijom svjetala jer na tim dubinama vlada totalni mrak. Ponekad smo takva ponašanja zabilježili na našim ROV vozilima, a teško je reći što je ribama u glavi u tom trenutku. Naš ronilac je vrlo ispravno reagirao što pokazuje važnost obuke”, rekao je Andy Seymour, direktor podvodnih operacija “Fugro Brasila”.

+ posts