Ronilačka eko patrola na Braču

126

Petoj međunarodnoj ronilačkoj patroli Brač 2015 uz profesionalne ronioce pridružili su se ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i Mario Valentić.

“Za svaku vrstu otpada postoji ispravan način postupanja, a niti jedan od njih ne uključuje bacanje u šumu, na livadu ili u more. Drago mi je da se ovakve akcije provode jer su pozitivne i usmjerene našem zajedničkom cilju – čistom okolišu. Važno je da ovo ne bude samo jednodnevna akcija nego da se kontinuirano, svi zajedno, brinemo o okolišu tijekom cijele godine da nam ovakve akcije više ne budu potrebne” – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon izrona. On se, naime, pridružio roniocima te prvi put zaronio s autonomnim aparatom (uz vodstvo Marka Čumbreka, člana uprave SCUBAlifea) i čistio podmorje u Povljima na otoku Braču. Istaknuo je i da je morski okoliš dragocjena baština i iznimno važan i vrijedan resurs. “Hrvatska je po čistoći mora godinama u samom europskom vrhu. Više od 16% morskog teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000, a na moru se nalazi ili je s njim povezano osam nacionalnih parkova i parkova prirode. Na to smo ponosni i tako dobro stanje moramo očuvati i unaprijediti gdje god je moguće” – naglasio je ministar Zmajlović. S ciljem postizanja i održavanja dobrog stanja morskog okoliša Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo izrađuje Morsku strategiju. Strategija će biti osnova za buduću pomorsku politiku i morsko prostorno planiranje, a bit će donesena do kraja ove godine.

Inače, ekološka akcija čišćenja podmorja na otoku Braču trajala je od 18. do 21. lipnja na lokacijama Milna, Povlja, Sumartin i Selca. Započela je u Milni gdje je stotinjak ronilaca čistilo podmorje gradske luke i plaže. Nakon toga provedeno je čišćenje otpada iz podmorja gradske luke Povlja, uvale Tičja luka i gradske plaže u Povljima. “Sufinanciranje projekata zaštite okoliša jedna je od osnovnih uloga Fonda tako da kroz naše javne pozive i natječaje potičemo organizaciju ovakvih i sličnih akcija. Drago nam je kad vidimo ovakav entuzijazam organizatora i svih uključenih sudionika koji će potaknuti i druge na slične akcije i građane podsjetiti na to koliko je važan očuvani okoliš” – istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nakon Milne, Povlja i Tatinje na red je došao i Sumartin pa su očišćeni Ratac, Punta, Puntinak te uvala Radonja. U eko akciji čišćenja podmorja sudjeluju ronilački klubovi, službe traganja i spašavanja i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Rumunjske i Tajlanda. Tako su na Braču bili ronioci RK HRVI Nemo Adriatic, RK Adriatic CRO Jastrebarsko, BOFOR iz Vignja, HVIDRA Zagreb, Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, Interventna spasilačka služba iz Mostara, JVP Karlovac, JVP Rijeka, Grupa za brze intervencije Civilne zaštite Slovenije, Specijalistički tim Civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje i RK iz Siska. 

U ovoj akciji čišćenja podmorja profesionalnim roniocima pridružio se i Mario Valentić, fitness trener i promotor zdravog načina života koji uz glumu i modeling pronalazi vrijeme i za rekreativno ronjenje pa nam je tako između dva urona izjavio:”Radujem se životnim trenucima kada mogu spojiti ugodno s korisnim. Jedan od takvih trenutaka je i sudjelovanje u Ronilačkoj patroli Brač 2015 gdje sam spojio ronjenje, svoju rekreacijsku ugodu, s čišćenjem podmorja kao korist za Jadran, ali i za planetu Zemlju. Kao promotor zdravog načina života i kao ekološki osviještena jedinka sretan sam, zadovoljan, zahvalan te ponosan što sam bio član ovogodišnje ronilačke patrole i što sam dao svoj mali obol da uvale u Povlji i Sumartinu budu očišćene od mnogih boca, guma, retrovizora i jednog hrđavog tobogana koji sam izvadio tijekom akcije. Dolazim opet iduće godine, a mislim i da ću postati redovni gost svih ovakvih akcija koje će tijekom godine organizirati Ronilački klub Nemo Adriatic.”

Kako bi se educiralo lokalno stanovništvo o očuvanju okoliša, s obzirom da su upravo pojedinci i njihove loše navike odlaganja otpada u more i tretiranje mora kao besplatnog odlagališta otpada, umjesto da ga odlažu na za to predviđena mjesta, i najveći zagađivači, organizirane su i edukativne radionice o očuvanju okoliša, no taj dio manifestacije nije izazvao veće zanimanje kod lokalnog stanovništva. 

Osim ekoloških akcija i lokacijskih ronjenja ronioci, vatrogasci i pripadnici službi zaštite i spašavanja sudjelovali su u raznim vježbama, edukacijama i trenaži, kako bi u službama u kojima rade bili što spremniji za rješavanje izazova s kojima se susreću prilikom spašavanja i traženja.

U četiri dana čišćenja podmorja sudjelovalo je oko dvjestotinjak ronilaca iz pet zemalja, a sve u organizaciji RK HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je i sufinancirao ronilačku patrolu. Domaćini su bili Općina Milna i Općina Selca, a pomoć u organizaciji ronilačke patrole pružili su: Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Državna uprava zaštite i spašavanja, Hrvatski Crveni križ, Mares, PSS, ACI Club d.d., MMM Agramservis – Smartson, Honda Marine, Generali Osiguranje.

Sudionici ronilačke patrole bili su i učenici Srednje Grafičke škole iz Zagreba koji su četiri dana snimali i fotografirali sve ekološke akcije i koji će od snimljenog materijala montirati promotivni film, a čije fotografije možete pogledati u našoj galeriji.

Medijski pokrovitelj ronilačke patrole već tradicionalno je SCUBAlife, a naši su djelatnici zajedno s djelatnicima MMM Agramservisa također sudjelovali u čišćenju podmorja.
MMM Agramservis pokazao se kao svijetli primjer društveno odgovorne tvrtke koja u svojem poslovanju pokazuje osjetljivost prema zajednici u kojoj posluju, a u ovom slučaju pokazali su i proaktivno ponašanje prema okolišu i suradnju između tvrtki i organizacija neprofitnog sektora.

Nužno je naglasiti kako su ovakve akcije izuzetno važne za očuvanje okoliša te bez njih nije moguće računati na čisto more, što je još uvijek naš najveći turistički adut, a organizacija ovakve akcije s ovolikim brojem ronilaca na više lokacija i čišćenje tako velike površine podmorja zahtijeva vrhunsku organizaciju te nevjerojatnu energiju i entuzijazam organizatora. Upravo stoga potrebno je zahvaliti svim sudionicima akcije te svim tvrtkama i institucijama koje su je podržale, a posebice organizatoru (RK HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba) koji se pobrinuo da sve savršeno funkcionira u svim mogućim meteorološkim uvjetima (kiša, vjetar, vrućine…), da sigurnost ronilaca bude u svakom trenutku neupitna, da se zaista očisti svaki pedalj planiranog podmorja te da nakon toga ne nedostaje ni dobre zabave i druženja.

Ronilačka eko patrola u organizaciji RK HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba nastavlja sa svojim radom, a našim općinama i gradovima preostaje da ih pozovu i pruže im potrebnu logističku potporu kako bi imali čisto podmorje za sebe i turiste koje ugošćuju.