Robot umjesto buddy-ja

22
foto: FER

Podvodni robot koji je u stanju razumjeti znakovni jezik ronilaca uspješno je prošao prve testove u stvarnim uvjetima u Biogradu na moru.

Ovaj robotski buddy, poput pravog ronilačkog partnera, prepoznaje i odgovara na signale koje mu pokretima ruku pokazuje ronilac te ga je u stanju pratiti i biti pravi asistent tijekom složenih podvodnih misija. Robot koji bi sudjelovao u ronilačkim aktivnostima razvijen je u okviru europskog projekta CADDY (Cognitive Autonomous Diving BudDY) kojim koordinira zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva na čelu s doc. dr. sc. Nikolom Miškovićem. U projektu sudjeluje još šest europskih partnera iz Italije, Portugala, Njemačke, Austrije, Ujedinjenog kraljevstva te ronilačka organizacija DAN Europe. 

Cilj projekta je razviti autonomnog robotskog ronilačkog partnera koji bi imao mogućnost učenja, interpretiranja i prilagođavanja ponašanju i fizičkom stanju ronioca. Njemački partneri na čelu s profesorom dr. Andreasom Birkom sa sveučilišta Jacobs robota su opremili posebnim sustavom stereo kamera s vlastitim procesorom za prepoznavanje i tumačenje gestikulacije ronilaca koji se pokazao izuzetno uspješan prilikom podvodnih testiranja u Biogradu na moru. Tako ronilac može signalizirati robotu da fotografira neki zanimljivi objekt, da ga prati, izroni s njim ili mu zadati složeniji zadatak, poput izrade mape određenog područja. Projekt CADDY financiran je sredstvima Sedmog okvirnog programa EU u iznosu od 3,7 milijuna eura, a traje do 2017. godine. 

Više o samom projektu, njegovim ciljevima te tehničkim detaljima CADDY-ja možete pročitati u četrnaestom broju SCUBAlife magazina (prosinac 2013.).

+ posts