Sirena i mante

24
foto: Shawn Heinrichs

Shawn Heinrichs, Emmyjem nagrađeni podvodni fotograf i snimatelj, autor je prekrasnih fotografija koje možete vidjeti u našoj galeriji.

Na njima se vidi model obučena kao sirena u društvu golemih raža, a cilj ovih snimke je podići svijest o ugroženosti ovih životinja kojima prijeti izumiranje. 45-godišnji fotograf za modela je odabrao Hannah Fraser, a noćno snimanje je obavljeno u vodama Havaja. Ideja je da se ljude osvijesti o osjetljivosti morskoga života, odnosno ugroženosti vrsta kao što su raže, morski psi, delfini i kitovi. Shawn i Hannah su prije tri godine snimili i kratki film “Posljednji ples manti”, a sada je na red došla serija fotografija napravljenih u vodama Kone.

Havaji su inače svjetski predvodnik u zaštiti raža. “To su prekrasne, nježne i karizmatične životinje. Kroz ove snimke nastojimo povezati ljude s ljepotom i osjetljivošću ovih divnih bića kako bi ih potaknuli na njihovu zaštitu”, rekao je Heinrichs. Hannah je dodala kako je nemoguće ne zaljubiti se u tako graciozne i bezopasne životinje. “Bile su tako interaktivne. Stalno su plesale i izvijale se oko moga tijela i gledale me u oči”, kazala je.

Nažalost, mante su na velikom udaru ribolovaca zbog navodnih ljekovitih svojstava pojedinih dijelova njihova tijela. Kako bi se napravile ovakve slike potrebno je puno strpljenja. Stoga je posao bio mukotrpan za snimatelja i modela. “Na svakih 10 do 15 pokušaja, možda bi tek jedan mogao rezultirati potencijalnom snimkom”, kazao je Heinrichs. Iako snimke na prvi pogled djeluju gotovo nadrealno, Shawn kaže da su snimke skroz autentične. “Iako su pročišćene i pojačane bojama kao snimke s bilo kojeg snimanja, ništa im nije dodavano”, rekao je. 

Inače, Shawn i Hannah surađivali su i raniju te snimili impresivnu seriju fotografija i video s morskim psima tigrovima u vodama Bahama.

+ posts