Neslavni završetak pokušaja obaranja podvodnog rekorda

103
foto: screenshot YouTube

Dugo najavljivani pokušaj obaranja svjetskog rekorda u najdužem scuba zaronu u morskoj vodi saturacijskog ronioca Keitha Sagraya tri je puta prekidan zbog zakazivanja opreme.

Keith Sagray, profesionalni saturacijski ronilac koji je ovaj tjedan trebao provesti u neprekidnom zaronu pod vodom američkih Djevičanskih otoka i tako se upisati u knjigu Guinnessovih rekorda, doživio je niz neuspjeha. Podsjetimo, Keithov je cilj bio ostati pod vodom 144 sata i tako dvostruko nadmašiti trenutni rekord koji je ljetos postavio Turčin Cem Karabay u trajanju od 72 sata.

Međutim, prvi zaron prekinut je u subotu navečer, nakon 35 sati provedenih pod vodom zbog hipotermije. Kako je kasnije objasnio, uslijed propuštanja vode u suho odijelo njegova tjelesna temperatura počela je padati i prijetila mu je ozbiljna pothlađenost, zbog čega je uron prekinut. Samo nekoliko sati nakon izrona Keith se osjećao dobro i najavio novi pokušaj za ponedjeljak u robusnijem suhom odijelu. Međutim, i ovaj put oprema nije izdržala i tek što je zaronio odijelo je ponovno počelo propuštati vodu. Treći pokušaj, u utorak, završio je opeklinama i kontuzijama kada su se pokvarile električne instalacije u odijelu. Keith je izronio u utorak navečer, nakon što je pod vodom uspio ostati tek 21 sat. “Nastavljamo dalje. Iako još uvijek nismo uspjeli, sigurno nećemo odustati”, kazao je Keith koji s ronilačkim timom razmišlja o manje zahtjevnom ronilačkom rekordu koji bi se mogao postići u kraćem vremenu.