Povratak u ronilačko brončano doba

99

Gotovo svaki zaljubljenik u ronjenje gledao je filmski hit iz holivudske radionice pod nazivom ‘Men of Honor’.

Snimljen prije 15 godina film je prikazao životnu priču Carla Brasheara, pripadnika Američke mornarice, a u glavnim ulogama briljirali su Cuba Gooding Jr. i Robert De Niro. Radi dramatizacije čitava priča u filmu nije u potpunosti odgovarala stvarnim događajima, no sam život Carla Brasheara uistinu je bio odlična predloška za film. 
Naime, Carl Maxie Brashear bio je prvi master diver dubinskoga ronjenja crne boje kože u Američkoj mornarici, a karijeru ispod mora nastavio je čak i nakon što je izgubio nogu u podvodnom incidentu. 

Brashear je rođen 19. siječnja 1931. godine u mjestu Tonieville u američkoj saveznoj državi Kentucky kao šesto od osmero djece u siromašnoj crnoj obitelji. U veljači 1948. godine pokušao je stupiti u vojsku, ali je bio odbijen, a svega par mjeseci kasnije (u lipnju) vojska je službeno desegregirana te je Brashear primljen u mornaricu, ali samo kao stjuard koji radi poslove za časnike. Uskoro je započeo s pisanjem zamolbi mornaričkoj ronilačkoj školi te nakon više od 100 odbijenica 1954. godine dobiva odgovor da je primljen u ronilačku školu. Nedugo nakon položenog tečaja Brashear je pretrpio tešku nesreću u kojoj je postao invalid. Naime, tijekom vađenja hidrogenske bombe iz Mediteranskog mora kraj obala Španjolske Brashear se nalazio na palubi broda Hoist nadgledajući operaciju. Bomba se nalazila na gotovo 700 metara dubine, a tijekom vađenja jedan od kabela na brodu iznenada je puknuo što je uzrokovalo da teška čelična cijev krene prema jednom članu posade. Kako bi spasio mornara Brashear se bacio i odgurnuo ga, ali nije i sam uspio izbjeći cijev koja ga je pogodila u lijevu nogu. Stoga mu je noga amputirana i zamijenjena protezom, a on je od Mornarice dobio papire o otpustu koje nije želio potpisati. 
Umjesto toga, potajno je potpisao vlastito naređenje da se vrati u ronilačku školu. Tamo je obavio zaron s novom umjetnom nogom te slike toga urona pokazao dužnosnicima Mornarice koji nisu vjerovali da je takvo što moguće. Ipak, pristali su da Brashear prođe kroz seriju testova, uključujući i penjanje po ljestvama dok su mu oko leđa bili vezani utezi što je simuliralo težinu tadašnje teške ronilačke opreme. Kao finalni test Brashear je morao napraviti 12 koraka bez pomoći noseći gotovo 140 kilograma opreme, što mu je i pošlo za rukom te se mogao vratiti aktivnoj ronilačkoj karijeri. Nekoliko godina kasnije, točnije 1970., postao je, kao prvi Afroamerikanac dotad, master diver, što je najviša stepenica koju jedan mornarički ronilac može dostići. Carl Maxie Brashear preminuo je od plućnih i srčanih problema 25. srpnja 2006. godine u Pomorskom medicinskom centru u Portsmouthu u Virginiji.

Upravo njemu u čast Oris je predstavio limitiranu seriju satova s Brashearovim imenom u nazivu.
Radi se o seriji od 2000 primjeraka, a sat je baziran na Orisovom vintage modelu Oris Divers Sixty-Five koji je zapravo modernizirano reizdanje njihove ronilačke ikone iz 1965. godine. Posebnost Carl Brashear modela njegovo je brončano kućište i ronilački prsten. Naime, u vrijeme kada je Brashear ronio za Američku mornaricu ronilačke kacige bile su od bronce. Upotrebom bronce na kućištu i prstenu postignut je efekt prirodnog starenja budući da ona, iako sada sjajna, godinama dobiva patinu jer bakar iz bronce reagira s ugljik dioksidom i vlagom iz zraka. Stoga će svaki od primjeraka iz ove ograničene serije s vremenom postati unikatan, jer će, ovisno o uvjetima u kojima se bude nalazio, dobiti jedinstvenu patinu.
Kućište je inače promjera 42 milimetra, a samonavijajući mehanizam koji se krije u unutrašnjosti je Oris kalibar 733, kao i u modelu Oris Divers Sixty-Five. Brojčanik je zaštićen safirnim kupolastim staklom otpornim na ogrebotine i premazanim antireflektirajućim premazom, a poleđina sata je čelična. Posebno zanimljiva je gravura na poleđini sata; uz Brashearovu ronilačku kacigu te oznaku modela i broja primjerka iz serije tu je i njegov osobni moto: “It’s not a sin to get knocked down – it’s a sin to stay down!”
Narukvica je tamno smeđa, kožna, a kopča je također brončana. Vodootpornost je zajamčena do 100 metara dubine, a cijena ovog brončanog komadića ronilačke povijesti je oko 2400 eura (oko 18 000 kuna).

Istinitu priču o Carlu Brashearu, junaku kultnog filma ‘Časni ljudi’ (‘Men of Honor’), možete pročitati u sedamnaestom broju SCUBAlife magazina (rujan 2014.).