Pogledajte obaranje svjetskog rekorda u skandalopetri

133
foto: screenshot YouTube

Njemački ronilac na dah Andreas Güldner od ljetos je novi nositelj rekorda u disciplini skandalopetra.

On je naime zaronio na dubinu od 112 metara u egipatskom Crvenom moru. Tako je za pet metara nadmašio uron velikog Austrijanca Herberta Nitscha koji je s rezultatom od 107 metara postignutim još 2009. na Rodosu dosad držao ovaj rekord. 

Skandalopetra je ronilačka disciplina koja svoje korijenje vuče još iz Antičke Grčke, a prvotno su je koristili starogrčki spužvari. Radi se o disciplini u kojoj ronilac zaranja uz pomoć plosnatog kamena težine osam do 14 kilograma koji je vezan za jedan kraj konopa, a izranja uz pomoć partnera na površini koji nakon dobivenog znaka povlači drugi kraj konopa. U pravilu se izvodi bez dodatne ronilačke opreme, bez peraja, odijela ili maske, a dopuštena je jedino kvačica za nos. 

Uron od 112 metara dubine novog rekordera u ovoj disciplini trajao je tri minute i 23 sekunde, a koristio je kamen težine 11 kilograma.

Obaranje rekorda u Skandalopetri najavio je i slovenski rekorder u ronjenju na dah Jure Daić, koji na jesen planira zaroniti do dubine od 113 metara u, za ovu disciplinu, izrazito zahtjevnim uvjetima Jadranskog mora. Planirani termin obaranja rekorda je šesti rujna, dok se točna lokacija na Jadranu još razmatra.