Igre s morskim psima

149
foto: Mathieu Foulquie

Za onoga koji pliva među morskim psima svakako biste rekli da je hrabar čovjek (ili pomalo lud). 

A što biste tek rekli za onoga koji pliva s morskim psima i usput ih mazi po njuški? Upravo to radi kubanski “šaptač morskim psima” znan pod imenom Jorge. Diranjem po njihovoj njuški Jorge uspijeva smiriti ova nekoliko metra dugačka morska stvorenja te ih čak i primiti za trup i postaviti u uspravan položaj, kao što pokazuju fotografije koje vidite.
Ove nevjerojatne trenutke snimio je 39-godišnji francuski pomorski biolog Mathieu Foulquie u vodama kubanskog podvodnog nacionalnog parka nazvanog “Kraljičini vrtovi”, na nekih pet-šest metara dubine. “Imao sam pomiješane osjećaje fascinacije i uzbuđenja dok sam pod vodom promatrao ove nevjerojatne trenutke”, kazao je Foulquie. Ovaj osjećaj svojevrsnog transa kod morskih pasa naziva se “tonična nepokretnost”, a radi se o trenutnoj paralizi uzrokovanoj trljanjem nosa životinje. Foulquie objašnjava: “trljajući njušku psa naš vodič može stimulirati njene osjetne organe. Mi nismo bili ni u kakvoj opasnosti, ali obični ronioci ne bi nikada smjeli pokušati primiti morskoga psa ili se igrati s njime. Ovakve manipulacije može izvesti samo iskusni ronilac koji zna kako će morski pas reagirati”.

Ovakvo stanje paralize kod morskog psa može potrajati u prosjeku 15 minuta, ali većina lokalnih vodiča drži pse dvije do tri minute. To je dovoljno ostalim roniocima da priđu morskom psu i sami ga dodirnu. “Bili smo potpuno sigurni tijekom ovoga iskustva, dokle god se ima na umu da ste samo gost, može se uživati bez ikakvog rizika. Ovo zasigurno nije nešto što možete vidjeti svakoga dana. Morski psi su nevjerojatna i predivna stvorenja, puno osjetljivija i krhkija nego što možemo zamisliti”, zaključio je Foulquie.