Nove podvodne skulpture Jasona deCaires Taylora

92

Jason deCaires Taylor, jedan od najpoznatijih podvodnih umjetnika na svijetu, dovršio je novu instalaciju i postavio je u Muzeju moderne podvodne umjetnosti (MUSA) koji se nalazi blizu meksičkog grada Cancuna u Karipskom moru.

Riječ je o tri nove skulpture koje propituju odnose između umjetnosti, znanosti i okoliša. Jason deCaires Taylor ujedno je i umjetnički direktor muzeja koji je osnovan u studenome 2009. godine. On je prvi kipar u svijetu koji je svoje skulpture izložio pod morem. Bilo je to 2006. godine u podvodnom muzeju u Granadi.

Meksikanci su svoj podvodni muzej osnovali u Nacionalnom parku Zapadna obala ne samo da bi privukli desetine tisuća turista, nego da bi i zaštitili svoj koraljni greben. Nadaju se da će nova turistička atrakcija postati dobra alternativa koraljnim grebenima, koji su sve ugroženiji zbog prevelike turističke eksploatacije. “Podvodni muzej dopustit će koraljnim grebenima da se odmore. To je kao proces restauracije”, kazao je Jamie Gonzales, direktor Nacionalnog parka prilikom najave otvaranja muzeja.

+ posts