Scuba fest šestu godinu zaredom na Krku

98

Ovoga vikenda, 14. i 15. svibnja šestu godinu zaredom održat će se Scuba fest u gradu Krku. Radi se o, sada već tradicionalnoj, međunarodnoj ekološkoj akciji u kojoj sudjeluje velik broj ronilaca iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske i Njemačke.

“Lani je na Scuba festu bilo čak 250 ronilaca, a i ove godine očekujemo jednako dobar odaziv”, kazao je Robert Žužić, PADI instruktor iz lokalnog kluba Bios1, koji je i inicijator čitave te priče. U sklopu Scuba festa čisti se podmorje na području Grada Krka, a suorganizatori su, među ostalima, i gradske vlasti, Turistička zajednica Grada Krka te Hrvatski ronilački savez. Nakon akcije čišćenja koja počinje u subotu ujutro, kasnije se održava zajednički sportski uron na lokalnu ronilačku atrakciju Mali Plavnik, vertikalnu stijenu na području koje se nalazi mnoštvo različitih vrsta riba, spužvi i hobotnica. “Nakon toga slijedi podjela nagrada, odnosno zahvalnica, a nagrađuju se ronioci u različitim kategorijama poput one tko je prikupio najviše smeća, tko je najstariji i slično. Potom slijedi Scuba party na rivi na kojem se sprema i tradicionalna zakuska sa slanim srdelicama”, kazao nam je Žužić. Iako u akciji sudjeluju ronioci iz nekoliko susjednih zemalja najbrojniji gosti su Slovenci čiji nacionalni ronilački savez uvelike pridonosi ovoj akciji.
Zanimljivo je da je također jedan od organizatora Klub motorista i oldtimera Rijeka, a u organiziranju svoj obol daje i Sportsko-ribolovno društvo Lovrata. Također, u sklopu Scuba festa predstavljaju se profesionalni ronilački klubovi s područja Grada Krka (njih 11), a ove godine održat će se i zanimljiva predavanja. Naime, u nedjelju s početkom u 11 sati, održat će se tri predavanja iz područja biologije, arheologije i geologije. Predavanje iz arheologije držat će autor popularne knjige “Olupine Jadranskog mora” Danijel Frka, predavanje iz biologije držat će Branko Gašpar koji će pričati o morskim psima u Jadranu, dok će predavanje iz geologije održati  riječki profesor Čedomir Benac.
Sve skupa, Scuba fest će kao i svake godine biti mjesto na kojem se osim ugodnog druženja može napraviti i nešto korisno za okoliš te stoga ukoliko imate vremena i volje pridružite se ovoj hvalevrijednoj akciji. Ujedno, kad ste već tamo iskoristite slobodno vrijeme i za urone na lokalnom području. Naime, na području Grada Krka postoje čak 32 lokacije pogodne za urone tako da je izbor uistinu velik. 

+ posts