Očišćeno podmorje Krka i Stobreča

136

Ljubitelji podmorja i proteklog su vikenda dokazali visoku ekološku osviještenost odazvavši se u velikom broju akcijama čišćenja jadranskog podmorja.

Vođeni temeljnim načelima ronilaštva – zajedništvom, timskim radom i ljubavlju prema moru i prirodi, udruženim su snagama iz krčkog i stobrečkog akvatorija izvadili gomilu otpada.

Već tradicionalni krčki Scuba fest i ovog je puta, šestu godinu zaredom, opravdao nastojanja  organizatora KPA BIOS, Turističke zajednice Grada Krka, ronilačkih centara i  brodara Grada Krka i okupio više od 100 ronilaca, koji su dokazali da osim što znaju uživati u ljepotama podmorja žele i brinuti o očuvanju njegove čistoće. Nakon jutarnjeg urona i čišćenja podmorja, organizatori su se potrudili i uz obilje hrane i pića, svim roniocima priuštili su i rekreativno ronjenje na iznimno atraktivnim lokacijama, do kojih su ih brodovima transportirali krčki brodari.

U akciji su sudjelovali i gosti iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Italije i Austrije, a u nedjelju su kroz bogat edukativni program u velikoj vijećnici Grad Krka održana i zanimljiva predavanja o morskim psima Branka Gašpara, geologije Jadrana ing. prof. Čedomira Benca i podvodne fotografije i arheologije ing. Danijela Frke. Na završnoj svečanosti svim sudionicima zahvalio je i gradonačelnik Darijo Vasilić, a nagrađeni su i ronioci koji su prikupili najviše smeća.

I stobrečko podmorje ovog je vikenda pokazlo svoju bioraznolikost, nakon što su  ronioci izvadili iz mora mnoštvo starih guma, konzervi, boca i plastike. Na inicijativu ronilačkog kluba Open sea, pokrenuta je ekološka akcija čišćenja podmorja pod nazivom “Morski anđeli”, a namjera organizatora je da se ovakve akcije održavaju više puta godišnje, kako bi se očuvale ljepote našeg mora. Akciju su podržali brojni ronioci te doputovali iz raznih gradova Hrvatske da bi očistili stobrečko podmorje.