Invazivna i otrovna riba napuhača nastavlja se širiti i počela se seliti u manje slane vode zbog svoje vrlo prilagodljive prirode.

Upozorenja stižu iz Mediteranskog instituta za istraživanje, proizvodnju i obuku u ribarstvu i kažu da je Jadran sada u opasnosti da se u njega proširi veća količina ovih riba.

Inače, u Jadranu je ova riba prvi put zabilježena još 2012. godine kod otoka Jakljana, a nakon toga i kod Tribunja te ponovo u dubrovačkom akvatoriju. Naši biolozi pretpostavili su kako će populacija ove ribe u Jadranu rasti i upozorili da nikako ne pokušavate jesti ovu ribu! Ove godine (2022.) napuhača je ponovo uhvaćena u našem Jadranu kod Pašmana, a pretpostavlja se da će već u idućim godinama biti mnogo napuhača u Jadranu. Naime, ove ribe su grabežljivci i imaju izuzetno jaku strukturu čeljusti pa mogu progutati najrazličitije stvari i brzo uspostaviti dominaciju nad područjem koje napadnu.

Napuhače inače ne žive u Jadranu i izuzetno rijetko ga posjećuju pa je Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita upozorio na opasnost koja od njih prijeti. Riba napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ove ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Simptomi trovanja kreću se od blagog gastrointestinalnog poremećaja pa sve do parestezije s postupnom paralizom mišića, disfagije (otežanog gutanja) i zatajenja dišnog sustava te aritmije koja je u većini slučajeva fatalna. Tetrodotoksin koji sadrže napuhače otrovniji je od cijanida čak 1000 puta. U samo jednoj ribi napuhači ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a protuotrov ne postoji! Prodaja ovih riba u Hrvatskoj je zabranjena!

+ posts