Rumunjski vojni ronioci uništili su plutajuću minu koju je u Crnom moru uočila posada turskog teretnog broda Ahmet Kan.

Mina je plutala na udaljenosti od oko 2,5 nautičke milje od sjevernog pristaništa luke Constanta u Rumunjskoj (zapadna obala Crnog mora). Inače, to je oko 330 kilometara od Bospora pa je izdano upozorenje svim brodovima da plove uz pojačan oprez jer postoji velika moguće da takve mine kroz Bospor dođu i do Sredozemnog mora.

Nakon prijave da je mina uočena brod obalne straže doplovio je na mjesto događaja kako bi pregledao prijavljeni plutajući objekt. Ronioci su potvrdili da se radi o plutajućoj mini koja ugrožava sigurnost plovidbe. Ronilački tim Rumunjske ratne mornarice poslan je na označeno područje s dva glisera i nakon što su poduzete sve sigurnosne mjere i osiguranje opasnog područja vojni ronioci uništili su minu.

Ovo je već četvrta operacija uništavanja plutajućih mina od početka vojnih sukoba u Ukrajini koju izvode ronioci Rumunjske mornarice. Ukupno 40 morskih mina uništeno je kod zapadne obale Crnog mora u proteklih devet mjeseci. Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) priopćila da je ukrajinska vojska postavila oko 420 mina na ulazu u ukrajinske luke od početka sukoba pa FSB upozorava da su vjerojatno neke od tih mine odlutale do Bospora i dalje u Sredozemno more.