Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita izvijestio je da je prije nekoliko dana kod otočića Košara pored Pašmana ulovljena otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Napuhače inače ne žive u Jadranu i izuzetno rijetko ga posjećuju pa je Institut upozorio na opasnost koja od njih prijeti. Naime, srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Simptomi trovanja kreću se od blagog gastrointestinalnog poremećaja pa sve do parestezije s postupnom paralizom mišića, disfagije (otežanog gutanja) i zatajenja dišnog sustava te aritmije koja je u većini slučajeva fatalna. Protuotrov ne postoji!

Inače, srebrenopruga napuhača jedna je od najnovijih vrsta koje su migrirale u Jadran. Invazivna je vrsta, iznimno je prilagodljiva i brzo se razmnožava. Osim što je opasna za ljude kad se konzumira, ona je i prirodni neprijatelj biodiverzitetu zbog svoje iznimne grabežljivosti te je štetna za ribarstvo. Pripada redu četverozupki, odnosno porodici Tetraodontidae koje na hrvatskom jeziku nazivamo napuhače. Sve ribe iz ove porodice su otrovne!

Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Tihog oceana, a prije nekoliko godina došle su na Mediteran kroz Sueski kanal. Prvo zabilježeno opažanje ove ribe u Hrvatskoj bilo je kod otoka Jakljana 2012. godine, a nakon toga i kod Tribunja te ponovo u dubrovačkom akvatoriju. Biolozi pretpostavljaju kako će populacija ove ribe u Jadranu rasti pa upozoravaju da nikako ne pokušavate jesti ovu ribu!

+ posts