Najnovija ponuda filmova vezanih uz ronjenje nije posebno vesela, dapače, moramo priznati da je pomalo tmurna, ali ako trebate odmor od Božićnog slavlja…

Dokumentarci i igrani filmovi u kojima se roni ili se za snimanje koristi ronjenje mogu se, uvjetno rečeno, nazvati ronilačkim. Ronilačka populacija uglavnom je prilično zainteresirana za gotovo sve što se događa ispod vodene površine ili ima veze s ronjenjem pa smo vam sastavili kratak popis “ronilačkih filmova” za ovu zimu s opisom i najavama (trailerima).

Thai Cave Rescue (2022., 6 x 60 minuta)

Zaplet iz stvarnog života pokazao se neodoljivim filmskim stvarateljima, iako bi mnogi od vas mogli smatrati da vam je sada već dosta spašavanja mladih tajlandskih nogometaša iz špilje Tham Luang 2018., što s dokumentarcima, knjigama, filmom… No, dramatizacija ove misije za Netflix u šest dijelova osvaja osjetljivim tretmanom teme. Zadire dublje kako bi se naglasila muka 12 dječaka, njihovog trenera i obitelji te ispitao rad koji su uložili, ne samo inozemni speleoronioci, već i lokalni guverner, hitne službe i vojska volontera. A kad dođe do posljednjeg pokušaja izvlačenja dječaka, australski anesteziolog Richard Harris (koji je imao toliko toga za izgubiti u tom pothvatu) dolazi u središte pozornosti.

Thai Cave Rescue u režiji Kevina Tancharoena i Nattawuta Poonpiriye je na tajlandskom i engleskom i bolje ga je gledati s titlovima.

No Limit (2022., 118 minuta)

Ovaj francuski film inspiriran je životom Audrey Mestre. Slobodno možemo reći da je njezin život obilježila najpoznatija tragedija u ronjenju na dah – ljubavna priča Kubanca Pipina Ferrerasa i njegove supruge Audrey Mestre koja je poginula obarajući rekord 12.10.2002.

Bilo je mnogo teorija zavjere potaknutih intrigantnom knjigom “The Last Attempt” bivšeg prijatelja Carlosa Serre iz 2007., a glasine koje za njezinu smrt okrivljuju upravo Pipina zapravo nikada nisu nestale.

Netflix, uobičajeno negira da No Limit nema nikakve veze sa stvarnim ljudima, živim ili mrtvim, opisuje ovu produkciju kao “vizualno zapanjujuću romantičnu dramu” u kojoj “nevjerojatno talentirana freediverica započne destruktivnu romansu sa svojim trenerom”. Dakle? U glavnim ulogama pojavljuju se Camille Rowe, Sofiane Zermani i César Domboy, a cijela radnja vodi film prema neizbježnom…

Hold Your Breath: The Ice Dive (2022, 40 minuta)

Dokumentarni film koji prati freedivericu Joannu Nordblad dok pokušava oboriti svjetski rekord u ronjenju ispod leda.

Iako se na prvu opis ne čini zanimljiv, film je vrlo dobar i “jako hladan”.

Last Breath (2019., 85 minuta)

Last Breath je dokumentarni film koji su režirali Richard da Costa i Alex Parkinson, a prati priču o ozbiljnoj nesreći saturacijskog ronioca Chrisa Lemonsa 2012. godine. Naime, komercijalni ronilac Chris Lemons sa svojim kolegama Duncanom Allcockom i Davidom Yuasom radio je 100 metara ispod površine Sjevernog mora uz podršku pomoćnog broda Bibby Topaz. Sustav za dinamičko pozicioniranje broda kojeg je isporučila tvrtka Kongsberg Maritime je zakazao. To je uzrokovalo da plovilo zaluta u uzburkanom moru odvlačeći ronioce dalje od područja na kojem su radili, naposljetku trgajući “umbilicu” kroz koju je Lemons dobivao heliox za disanje, toplu vodu za grijanje ronilačkog odijela, struju za svjetla i komunikacijsku vezu s površinom. Ostalo mu je samo pet minuta plina za disanje u rezervnoj ronilačkoj boci na leđima. Lemonsu i njegovim kolegama nije jasno kako su uspjeli preživjeti, ali Lemons je preživio oko 30 minuta kad ga je lociralo robotsko podvodno vozilo, a zatim i Yuasa koji ga je uspio povući natrag na ronilačko zvono.

Ovaj dokumentarni film koristi originalne snimke i zvukove snimljene u vrijeme nesreće koji su dopunjeni intervjuima nekoliko uključenih pojedinaca, kao i nekim rekonstruiranim snimkama.

Sharks: Monster Of The Media (2019., 51 minuta)

Morski psi su najneshvaćenija bića u oceanu, a filmovi su stvorili percepciju o njima kao o bezumnim ubojicama ljudi. Ali, kakav bi ovo popis filmova za ronioce bio bez jednog filma o morskim psima!?

No, ovaj dokumentarac govori njihovu pravu priču i ispituje opasnosti s kojima se suočavaju. Saznajte više o mitovima u koje obično vjerujemo, a nemaju temelja u stvarnosti, naučite kako identificirati vrste morskih pasa te shvatite zašto nam trebaju i zašto oni trebaju našu pomoć.