Otkrivena olupina čeličnog parobroda iz američkog građanskog rata

90
foto: sonar

Podvodni arheolozi u vodama kraj obala američke savezne države Sjeverne Karoline pronašli su olupinu iz vremena američkog građanskog rata.

Olupina velikog čeličnog parobroda nađena je u moru otoka Oak, a pronašli su ju ronioci arheološkog odsjeka Ureda Sjeverne Karoline i Instituta za međunarodna podvodna istraživanja. Potopljeno plovilo nađeno je pomoću sonara, a vjeruje se da je ovaj wreck ostatak jednog od brodova Unije koji su blokirali luku Wilmington tijekom rata kako bi spriječili dobavu namirnica Konfederaciji putem jedne od ključnih luka, ali i kako bi zaustavili izvoz pamuka i drugih dobara kojima su Južnjaci trgovali tijekom građanskog rata.
Olupina je locirana na nekih 40-ak kilometara udaljenosti od Wilmingtona, a to je prvo otkriće broda iz toga razdoblja na tom području u posljednjih nekoliko desetljeća. “Ovo otkriće je stvarno velika stvar. Očuvanost olupine je među najboljima koje smo do sada vidjeli”, poručuju iz tima koji je zaslužan za nalazak. Olupina se nalazi na manje od 10 metara dubine i izmjereno je da je dugačka oko 70 metara, a još se očekuju dodatna istraživanja koja će dati više podataka.

+ posts