102 metra ispod leda

39

Par ruskih ronilaca postavio je novi rekord u najdubljem uronu ispod leda.

Maksim Astahov i Aleksandar Gubin zaronili su u Bijelom moru na dubinu od 102 metra kroz rupu u ledu. Naravno, postoje i dublji zabilježeni zaroni na Antarktiku, ali ne kroz običnu rupu u ledu. 
Njih dvojica inače su poznati po avanturističkim pothvatima pa su tako 2014. zaronili na oko 95 metara dubine u vulkanskom jezeru na Antarktici. “Na 100 metara dubine rukavice su mi se toliko stegle od pritiska da sam mislio da ću vidjeti svoje nokte pod njima. U rukama sam osjećao stravičnu hladnoću”, rekao je Gubin.
Na dnu Bijelog mora proveli su par minuta kako bi provjerili opremu i uzeli uzorke tla, a sveukupno je uron trajao 80 minuta. Cilj njihove misije bio je testirati novu ronilačku opremu koja se proizvodi u Rusiji, istražiti utjecaj dubine na ljudsko tijelo te sakupiti podatke o lokalnim morskim organizmima; sve to u vodi čija se temperatura kreće oko nula stupnjeva Celzijusa.

Inače, ekspedicija u Bijelom moru dio je velikog projekta “Mora Rusije” i zapravo je priprema za ekspediciju na Arktik. Projekt “Mora Rusije” počeo je u srpnju 2015. godine, a prva etapa bila je ekspediciju na Barentsovo more gdje su istražitelji iz Tatarstana imali najdublji zaron na dubinu od 111 metara.

+ posts