Aleix Segura srušio Čolakov Guinnessov rekord

27

Španjolac Aleix Segura oborio je Guinnessov rekord u najdužem držanju daha pod vodom, koji je do sada držao naš Goran Čolak.

Naime, Segura je, uz prethodno udisanje čistog kisika, dah držao 24 minute i tri sekunde tijekom međunarodnog ronilačkog sajma u Barceloni. Inače, ovu disciplinu ne treba miješati sa službenom AIDA-inom kategorijom “statička apneja” jer se u Guinnessovu rekordu smije koristiti čisti kisik prije urona tako da se dah zadrži puno duže nego što je to normalno moguće. “Prijedlog za ovaj pokušaj obaranja rekorda dobio sam prije nekoliko tjedana. Skupili smo potrebne informacije, a doktori su nas upozorili da potencijalne opasne scenarije. No, sa svojim sigurnosnim timom prošao sam sve opcije i činilo nam se da nema prepreka. Sretan sam što sam postavio ovaj Guinnessov rekord, ovo je više spektakl nego istinska apneja, odnosno freediving, ali vjerujem da je bilo zanimljivo svima”, kazao je Segura.

Podsjetimo, naš Goran Čolak je na isti način 2013. na središnjem zagrebačkom trgu u montažnom bazenu dah držao 22 minute i 30 sekundi, a 2014. godine na Viru 23 minute i jednu sekundu

 

+ posts