Od Sicilije do kopna podvodnim skuterima

139

Neprofitna organizacija DAN Europe koja promovira sigurno ronjenje pružat će medicinsku i znanstvenu podršku dvojici Talijana tijekom jedinstvenog podvodnog izazova.

Ronioci Cosimo Muscianisi (30) i Dario Polimeni (52) zaronit će 23. kolovoza 2015. kod Punta del Faro na Siciliji kako bi prešli 3,3 kilometra dug morski prolaz koji odvaja Siciliju na zapadu od talijanskog kopna na istoku. Kroz tjesnac, inače poznat po jakim plimnim strujama, talijanski će dvojac roniti pomoću podvodnih skutera u kompletnoj scuba opremi i to na dubini od šest do 10 metara. Neposredno prije i nakon samog urona bit će podvrgnuti fiziološkim testovima poput kontrole gustoće urina i razine hemoglobina u krvi.
“Pripreme i trening za ovakav događaj zahtijevaju posebnu organizaciju, osobito stoga što je naš glavni cilj prijeći na drugu stranu u jednom pokušaju. Treninzi su bili vrlo intenzivni i obojica smo nervozni, ali adrenalin i želja za uspjehom u ovom pothvatu pomažu nam u prevladavanju stresa”, kazao je Cosimo Muscianisi koji surađuje s istraživačkim odjelom DAN-a Europe već pet godina.

Događaj organizira ronilački centar Un Tuffo nel Blu u suradnji s Pro Loco Villa San Giovanni, a podvodni prolazak kroz tjesnac izvest će u suradnji s DAN-om Europe i Talijanskom obalnom stražom.