Ronioci u potrazi za ostavštinom Crnobradog

98
ilustracija

Započinju uroni na olupinu broda legendarnoga gusara Crnobradoga, koji se nalazi u vodama američke savezne države Sjeverna Karolina.

Da bi se došlo do najbolje sačuvanih ostataka najprije će se morati izvaditi sidro, još se ne zna što će se naći ispod njega. “To je dugačak, kabast predmet, a bit će potrebna dobra logistika i dobro vrijeme da bi ga se izvuklo”, kazao je voditelj cijeloga projekta Mark Wilde-Ramsing. Olupina broda imena Osveta kraljice Ane (Queen Anne’s Revenge) nalazi se u vodama Atlantika u blizini mjesta Beaufort, na dubini od oko osam metara. Sidro je smješteno u središnjem dijelu olupine i zaklanja brojne druge ostatke za koje se ekipa nada da će ih uspjeti izvući, iako se još ne zna točno što sve ti ostatci predstavljaju. Iako je brod potopljen početkom 18. stoljeća ti su dijelovi ostali sačuvani zbog balasta koji je, nakon potonuća, dio olupine “ostavio” da stoji uspravno, a ranije je već pronađeno šest topova i četiri sidra. No, Wilde-Ramsing i njegova ekipa nadaju se da će ovaj put uspjeti naći manje predmete koji su ostali u olupini, a koji bi trebali podrobnije opisati kako se živjelo na “Osveti kraljice Ane”.

“Nadamo se da ćemo unutra naći predmete koji bi nam otkrili što su, primjerice, gusari jeli ili slično”, kazao je Wilde-Ramsing. Olupina je inače otkrivena 1996. godine. Crnobradi je taj brod zaplijenio u bitci s Francuzima kojima je on služio za prijevoz robova, a nakon zarobljavanja nadjenuo mu je novo ime, odnosno Queen Anne’s Revenge. Vjeruje se da je Crnobradom pravo ime bilo Edward Teach ili Thatch, a zanimljivo je da je dobio guvernerovo pomilovanje i neko vrijeme živio mirnim životom. No, očito mu je to dosadilo pa se vratio gusarenju. Ubijen je u bitci s mornarima Kraljevske britanske mornarice u studenom 1718. godine, pet mjeseci nakon potonuća Osvete kraljice Ane. S broda su već ranije izvlačene znatne količine predmeta, a nakon što završi i ova operacija, čiji je kraj predviđen za 3. lipnja, u Pomorskom muzeju u Beaufortu održat će se izložba ostataka s broda.

+ posts