Novi ronilački signal rukom

Ne osjećam se dobro

401

Ronioci tijekom obuke uče izbjegavati ronjenje kada su bolesni, ali ponekad se ljudi razbole i tijekom ronjenja.

Ronilački partneri koji nisu razgovarali o tome kako tijekom urona priopćiti da se ne osjećaju dobro, možda neće moći jasno dati do znanja svom buddyju da imaju problem i ne osjećaju se dobro. Umjesto toga, mogu signalizirati da želi prekinuti ronjenje zbog intenziteta fizičke boli ili tjeskobe koja prati iznenadnu pojavu simptoma koje imaju. Pravilan postupak je da buddy odgovori da je razumio signal, prekine ronjenje i zajedno s roniocem koji se ne osjeća dobro krene u izron prema pravilima. Međutim, bez unaprijed dogovorenog plana komunikacije ronioci koji ne znaju što nije u redu mogu potrošiti dragocjeno vrijeme pokušavajući to shvatiti. Još gore, mogli bi reagirati neprikladno pa pustiti bolesnog ronioca da se sam vrati na površinu.

Kako bi se izbjegle ove situacije i bolje komuniciralo o zdravstvenim problemima tijekom ronjenja, PADI je razvio novi standardni znak rukom za “ne osjećam se dobro” koji organizacija sada podučava na svojim tečajevima. Signal je jednostavan: oboljeli ronilac prstima usmjerenim prema sebi iscrtava  veliki imaginarni oval (elipsu) ispred svoje glave i torza kako bi pokazao da mu je loše.

Razumijevanje specifičnog signala za bolest povećava svijest ronilaca o važnosti komuniciranja kad se ne osjećaju dobro, a ovaj specifični signal rukom može ih potaknuti da ranije obavijeste svog buddyja. Ako ronilac primi ovaj signal od svog buddyja, odmah zna da se partner ne osjeća dobro i bez daljnjih pitanja može krenuti u izron zajedno s oboljelim roniocem.

Naravno, ronioci su godinama razvijali niz specifičnih signala pa je signal ispruženom rukom – dlan ispružen prema dolje uz rotaciju lijevo-desno, znak da nešto nije u redu. No, to može biti znak da ronilac ima problem pri izjednačavanju tlaka, da mu je hladno… Obično se nakon takvog signala komunikacija nastavlja pri čemu partner pokušava shvatiti o čemu se radi kako bi riješili problem i nastavili dalje. Ovaj novi signal jasno označava “ne osjećam se dobro” i potrebno je krenuti s takvim roniocem u izron prema pravilima.

+ posts